Целта е да се помогне на развиващите се икономики да се справят с пандемията COVID-19

Международният валутен фонд се стреми да създаде 650 милиарда щатски долара допълнителни резервни активи, за да помогне на развиващите се икономики да се справят с пандемията COVID-19, според официален представител в понеделник.

Фондът планира да отпусне специални права на тираж на въпросната стойност през лятото, като целта е да подпомогне затруднените страни и да противодейства на въздействието на пандемията върху световната икономика.

Кристалина Георгиева: Дълговете и неравенството пораждат рискове за световната икономика

Заместник-изпълнителният директор Джефри Окамото разкри плана след приключване на пролетните заседания на Световната банка, провели се между 5 и 11 април. По думите на Окамото, окончателното решение се очаква до месеци.

Предложението за целево разпределение получи подкрепа от Групата на Г-20 и членовете на МВФ. Заради пандемията заместник дирекотър на фонда посочи, че глобалната икономика може да види дисбаланс във възстановяването. Подобно обстоятелство прави още по-спешно насърчаването на програми за масова ваксинация, предлагането на финансова подкрепа за неразвитите страни и засилването на комуникацията на паричната политика между напредналите икономики, подчерта Окамото.

МВФ: Пандемията засили пазарната мощ на доминиращите компании

Създаден от МВФ през 1969 г., специални права на тираж е международен резервен актив за допълване на официалните резерви на членовете. Той може да бъде заменен между правителствата за свободно използваема валута по време на нужда.