Една от причините за това са повечето фалити и по-малката конкуренция

Пандемията от коронавирус значително е засилила пазарната мощ на доминиращите компании, което може да забави средносрочния растеж и да потисне иновациите и инвестициите. Това констатира Международният валутен фонд свой анализ.

Данните показват, че ключовите пoĸaзaтeли зa пaзapнa cилa ce yвeличaвaт cpeд чeтиpитe нaй-гoлeми игpaчи в oтдeлнитe ceĸтopи, включително нaдцeнĸитe cпpямo cъoтнoшeниeтo мeждy paзxoди и пpиxoди.

Една от причините за това са повечето фалити, тъй като пандемията е довела до по-малко конкуренция.

По думите на директора Кристалина Георгиева, изчисленията сочат, че  концентрацията на приходите сред най-големите играчи може да се увеличи в напредналите икономики колкото през 15-те години до края на 2015 г.

"Дори в онези отрасли, които се възползваха от кризата, като дигиталния сектор, доминиращите играчи са сред най-големите победители", отбелязва Георгиева.

Renault продава дела си в производителя на Mercedes-Benz

Като част от решение, МВФ дава насоки за политиците, като например налагане на контрол върху сливанията, улесняване на преносимостта и оперативната съвместимост на данните и забрана на злоупотреба с господстващо положениe.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.