Забраната пада през следващата седмица

От следващата седмица Нидерландия облекчава ограниченията, наложени за овладяване на разпространението на коронавируса, въпреки че броят на заразените все още е висок, съобщи премиерът Марк Рюте, цитиран от Ройтерс. От 28 април ще бъде отменен действащият в цялата страна вечерен час, а ресторантите и баровете вече ще обслужват и малки групи клиенти на местата за сядане на открито от обяд до 18.00  ч., допълни той. Университетите и колежите постепенно ще бъдат отворени, а магазините ще могат да допускат по-голям брой купувачи. "Това няма да стане, без да се поемат рискове, но трябва да се рискува отговорно. Засега това е и ще бъде действие в търсене на баланс. Трябва да сме много внимателни и предпазливи", каза премиерът.

Поставен под карантина мъж работил в магазин в родопско село

Нидерлания е в различни етапи на локдаун от повече от шест месеца. Всички барове и ресторанти са затворени от средата на октомври миналата година, а събиранията на обществени места на повече от двама души са забранени.

Въпреки тези мерки в последните седмици броят на заразените с коронавирус в болниците и интензивните отделения достигна най-високите си равнища от януари насам. Само преди седмица Рюте цитира високото равнище на инфекциите и претовареността на болниците като основание за удължаване на пандемичните мерки поне до 28 април. Националната асоциация на болниците обаче вчера отбеляза, че най-тежкият етап от третата вълна изглежда е преодолян, тъй като през последната седмица броят на приетите в болница нови пациенти бележи лек спад, а ваксинацията при възрастните хора напредва. До днес в страната със 17 милиона жители са ваксинирани 4,5 милиона, като тази седмица се очаква да бъдат поставени още около 750 000 ваксини.

Албания въвежда 14-дневна карантина за пристигащите от две съседни държави

Нидерландският здравен министър Хуго де Йонге обяви днес, че здравните власти в страната възобновяват имунизациите с ваксината срещу КОВИД-19 на компания "Джонсън и Джонсън". Ваксината на Johnson & Johnson може да бъде използвана, както беше планирано, и от утре ще започнем да я прилагаме, каза на пресконференция Де Йонге, броени часове след като Европейската агенция по лекарствата каза, че ползите от ваксината на Johnson & Johnson  превишават рисковете, макар да установи възможна връзка с много редките случаи на кръвни съсиреци. Агенцията съобщи, че е решила да включи в листовката за ваксината опасността от образуването на кръвни съсиреци и кръвоизливи. Допитванията до общественото мнение в Нидерландия показва спад в подкрепата за ограничителните мерки, а организациите на хотелиери и ресторантьори, както и кметовете на големите градове, поискаха забраната заведения за хранене на открито да работят да отпадне, посочвайки големия брой хора, събиращи се в парковете.От началото на пандемията в Нидерландия са регистрирани 1,4 милиона заразени с коронавируса и над 20 000 смъртни случая.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК