На борда има четирима астронавти

Пилотираният кораб "Дракон" на американската компания SpaceX с четирима астронавти на борда се скачи с Международната космическа станция, съобщиха световните агенции. Ракета-носител "Фалкон-9" изведе "Дракон" в орбита от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида в петък.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Това е трети полет "Дракон" към МКС с екипаж на борда. Първият полет беше на 30 май миналата година, а вторият - през ноември. Ракетата-носител е рециклирана от този полет.

Илон Мъск предложи план за колонизация на Луната и Марс

Рециклирана е и капсулата "Индевър" на "СпейсЕкс", с която екипажа на "Дракон" достигна до МКС. Същата капсула беше използвана през май миналата година. Тя се скачи автономно с МКС на над 400 км над Индийския океан, ден след изстрелването на космическия кораб от Флорида.

SpaceX изстреля своя трети екипаж до МКС (ВИДЕО)

A piece of space junk zipped by SpaceX's Crew-2 Dragon capsule on its way to the space station https://t.co/K9tjddZmmx pic.twitter.com/sYr6XoalOk

— Marcus Webster (@marcusbwebster) April 24, 2021

Екипажът на космическия кораб е в състав Шейн Кимброу и Меган Макартър, астронавти на НАСА, Тома Песке, астронавт на Европейската космическа агенция и Акихико Хошиде, астронавт на Японската агенция за аерокосмически изследвания. На четиримата предстои шестмесечна мисия на борда на МКС. Всички те с изключение на Макартър вече са били на борда на МКС.

НАСА изпитва задвижваща система за базата си на Луната

This one of the best photos ever distributed by Disney. Incredible.

SpaceX’s Falcon 9 rocket, with Crew Dragon atop, as seen above Tomorrowland 📸: Kent Phillips pic.twitter.com/HnDUOnEgYY

— Scott Gustin (@ScottGustin) April 23, 2021

В следващите четири дни на борда на МКС ще има 11 астронавти - шестима американци, двама руснаци, двама японци и един французин. В сряда астронавтите Майк Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и Соичи Ногучи ще се отправят към Земята с "Дракон"