Коментирали са безопасна евакуация на хората и разпределянето за бежанците

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обсъди обстановката в Афганистан с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи самият той в Туитър.

Discussed recent developments in Afghanistan with @RTErdogan A common challenge for both Turkey and the EU. Full understanding on need to ensure safe exit of nationals, local staff and families and to ensure support for vulnerable Afghans and host communities in the region.

— Charles Michel (@eucopresident) August 22, 2021

По думите на Шарл Мишел, цитиран от ТАСС, двете страни проявяват абсолютно разбиране за необходимостта да се осигури безопасна евакуация на хората от Афганистан, както и да бъдат подкрепени уязвимите слоеве от афганистанското общество и страните, които ги приемат.

Деветимата българи, евакуирани от Кабул, вече са у нас

С Ердоган разговаря днес по телефона и британският премиер Борис Джонсън, съобщи "Даунинг стрийт" в комюнике. Двамата ръководители са се разбрали за необходимостта от съвместни усилия на международната общност за стабилизиране на обстановката в Афганистан.

Джонсън и Ердоган са били единодушни, че всяко ново правителство трябва задължително да представлява многообразното афганистанско общество, да защитава правата на жените и малцинствата, а талибаните да бъдат оценявани по техните действия, а не по техните думи. Според тях страните трябва да споделят бремето по организацията и разпределянето за бежанците, но основната роля за координирането на тези усилия трябва да се пада на ООН.