Усик е новият световен шампион в тежка категория след единодушно решение на съдиите

Олександър Усик е новият световен шампион в тежка категория след единодушно решение на съдиите за победа над досегашния шампион в три от четирите световни боксови федерации Антъни Джошуа. И тримата арбитри отсъдиха категорично в полза на украинеца - 117-112, 116-112, 115-113. По този начин Усик поднесе голямата изненада и шокира 65-те хиляди зрители на "Тотнъм Хотспър Стейдиъм", пише gong.bg.

Усик изненада мнозина с поведението си на ринга, като беше по-активният от първия рунд, а в края  дори можеше да нокаутира големия шампион. От своя страна, Джошуа така и не успя да застраши съперника си със силната си дясна ръка.

OLEKSANDR THE GREAT pic.twitter.com/5iw5guqQkS

— DAZN Boxing (@DAZNBoxing) September 25, 2021

Украинецът показа отлична форма, след като до последната секунда не спираше да се движи по ринга, което изненада британеца.

What a finale! 💥#JoshuaUsyk pic.twitter.com/ZMFNunGO7B

— DAZN Boxing (@DAZNBoxing) September 25, 2021

Със сигурност обаче предстои втора порция от това зрелище, след като в договора им има задължителна клауза за реванш, която се активира в случай, че Джошуа загуби, което се и случи.

WHAT A SHOT 💥#JoshuaUsyk pic.twitter.com/kEom57u49N

— DAZN Boxing (@DAZNBoxing) September 25, 2021

Усик за втори път става шампион в Лондон, след като през 2012 година той стана олимпийски шампион при аматьорите. Така украинецът остава непобеден на професионалния боксов ринг като има вече 19 победи.

A New 👑 Is Crowned #JoshuaUsyk pic.twitter.com/3h1LArO07Y

— DAZN Boxing (@DAZNBoxing) September 25, 2021

Усик нанесе едва втора загуба в кариерата на 31-годишния британец, който от своя страна за втори път губи титлите си. 

Победата на Усик е историческо постижение не само за Украйна, но и за тежката категория като цяло, защото отново голям шампион от по-долната дивизия се изкачва в „кралската“ и обединява световните титли.