В проекта участват шестима "аналогови астронавти"

Международен експеримент за симулиране на живота на Марс започна близо до град Мицпе Рамон в пустинята Негев в южната част на Израел, предаде АФП.

В проекта участват шестима "аналогови астронавти" - по един от Израел, Австрия, Германия, Испания, Холандия и Португалия.

"Това е сбъдната мечта," споделя пред АФП израелският участник Алон Тенцер(36 г.)."Работим от години за това".

Германката Аника Мелин пък е единствената жена в екипа. Тя споделя, че е щастлива да бъде част от проекта. "Баща ми ме заведе в космическия музей, когато бях малка. Когато видях, че се търсят аналогови астронавти, си казах, че трябва да кандидатствам," споделя жената.

Six would-be astronauts to live on 'fake Mars' in Israeli desert for four weekshttps://t.co/lhSppDbx0V pic.twitter.com/i1CLO7PJK7

— Daily Star (@dailystar) October 12, 2021

Австрийският космически форум заедно с Израелската космическа агенция са изградили модел на марсианската база в Махтеш Рамон, близо до Мицпе Рамон. Тя представлява кратер с дълбочина 500 метра и ширина около 40 километра. Шестимата "астронавти" ще живеят в изолираната виртуална станция до края на месеца.

These analog astronauts are simulating what it would be like to live on Mars for almost a month https://t.co/sfJWzycOBA pic.twitter.com/i7bzbpWcai

— CNN International (@cnni) October 12, 2021

Първоначално експериментът е планиран за октомври 2020 г., но е отложен с една година заради коронавирусната пандемия.

Той е част от изследователска програма на Австрийския космически форум - частна организация, в която работят аерокосмически специалисти. Тя организира дванадесет подобни мисии, като последната беше през 2018 г. в Оман.

Марсоходът "Пърсивиърънс" е взел втора проба от Марс (ВИДЕО+СНИМКИ)

За марсианския експеримент в Израел е построен геодезически купол в района на Мицпе Рамон, който симулира пребиваването на астронавти на планетата. Той е снабден със системи за поддържане на живота, както и с научно оборудване, слънчеви панели и антени.

Участниците ще бъдат напълно изолирани от света за три седмици, като през цялото време "аналоговите астронавти" ще трябва да се движат извън станцията само в скафандри, а за придвижване на дълги разстояния ще използват "ровър".

What's it like to live on Mars? These six scientists are trying to find out by simulating the experience in an Israeli crater pic.twitter.com/u0KJ6fSwL0

— NowThis (@nowthisnews) October 12, 2021

По време на експеримента ще бъдат извършени тестове на прототип на безпилотен самолет, който работи без GPS, както и на автоматизирани картографиращи превозни средства с вятърна и слънчева енергия.

Марсоходът на НАСА взе първа проба от повърхността на Червената планета

A team scientists have begun simulating what it will be like to live on Marshttps://t.co/eM4XrNxCvm

— Express Technology (@ExpressTechie) October 12, 2021

Целта на проекта е да бъде изследвано човешкото поведение и влиянието на изолацията върху астронавтите.

Организаторите на мисията твърдят, че пустинната зона близо до Мицпе Рамон е много подобна на повърхността на Марс. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.