За него пробойната в системата е липсата на развитие и грижа за интензивната медицина

"Реалният брой на интензивните легла в България в бившите окръжни болници е между 700 и 800. Те са с подготвен персонал и апаратура". Това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS проф. Николай Младенов, началник на Клиника по анестезиология и реанимация в болница "Токуда".

Поради този факт лечебните заведения разкриват нови звена, които да поемат случаите с коронавирус, обясни Младенов. Той добави, че броят на медиците, които разбират от интензивна медицина у нас също не е голям.

Относно поредния случай с пациент, обикалящ болниците с линейка, проф. Младенов даде пример с Австрия. Там в дадена област разкриват болница, в която се лекуват само определени групи пациенти с коронавирус. По този начин се постига централизация и пациентите не се разкарват от болница в болница.

Инфекционист: Делта вариантът е по-заразен, но не и по-смъртоносен

Той допълни, че у нас има информационна система, която би трябвало да работи, а освен това в РЗИ се получава информация къде колко свободни легла има.

Според него през всички изминали години никой не се е постарал да издигне интензивната медицина на необходимото ниво и именно това е пробойната в системата. 

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.