От ведомството представиха данни за оскъпяване на ремонтите близо 3 пъти

Нови нарушения за милиони при строителството на пътища откри Регионалното министерство. Схемата според министър Виолета Комитова ставала чрез пътища, които били за основен ремонт, но вместо това им се правел текущ. Така процесът се оскъпявал близо три пъти.

Междувременно в следствието бяха извикани на разпит бившите регионални министри – Петя Аврамова и Николай Нанков заради нарушенията, открити при строежа на магистрала „Хемус”.

Скандалите с пари за ремонт и строеж на пътищата ни продължават с пълна сила. Поредната доза обвинения  засяга 76 пътни обекта, които доклад на апи от края на 2018 година е обявил за основен ремонт. Вместо това обаче три години по-късно тези пътища по документи са били представени като текущ ремонт. Според властта така се плащали в пъти повече средства.

Тези нови щрихи като обвинение  към бившите регионални министри също ще бъдат проверявани от МВР.

„Под прикритието на текущ ремонт и поддръжка се прави основен ремонт на нашите пътища. Установихме по-скъпо строителство с по-малък контрол за качеството и без гаранции”, обясни министър Виолета Комитова.

Според доклада на АПИ от 2018-та година за ремонт били 76 пътни отсечки. Тогава били заложени като пътища за основен ремонт, а през 2021 били оскъпени вече с над 500 милиона лева след извършени текущи ремонти. 

„Оскъпяването на тези пътища е 2,6 пъти”, сметна зам.министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

 

 

„Текущият ремонт представлява идея за временно поддържане на пътища и дупки – тук – там. Това, което ви казва някой, че ремонт излиза по-евтино като текущи сметки – не е вярно. Разликата е поне два пъти”, обясни арх. Влади Калинов.

Тези нови разкрития ще бъдат проверни от МВР, обяви вътрешният министър Бойко Рашков, който присъства на представянето на новите нарушения.

„Очевидно някой се е облагодетелствал от заменянето на „основен ремонт” с „текущ ремонт”. Трябва да видим кой е този и да потърсим отговорност”, заяви Рашков.

Междувременно бившите регионални министри Петя Аврамова и Николай Нанков бяха извикани на разпит заради разкритата схема преди дни за източване на пари чрез инхаус фирми от магистрала „Хемус”.

„До 12 май, докато аз съм била министър, не съм получавала никакви сигнали, че има нещо, което се строи в разрез със закона”, заяви Аврамова.

„Аврамова и Нанков лобирали пред Министерския съвет за средствата за  текущ ремонт и подръжка. Това е работата на един министър – да търси средства”, каза Нанков.

Разследването на строежа на магистрала „Хемус” продължава.

„Знаем  имената на всички участници в схемата, включително и на едно от главните действащи лица чрез, което главните средства са отивали там”, добави Рашков.

Има политическа обвързаност въпросният човек също не стана ясно. А междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще внесе жалба в съда заради твърдението на Бойко Рашков, че Борисов има участие в банка.

„Докато прави тези внушения, че имам банка, вече сме оформили документите. Ще внеса жалба и ще го съдя”, категоричен бе той.

„Няма да коментирам какво е казал един пропаднал политик по отношение на моята личност. Тези пропаднали политици не могат да ме притеснят. Негов проблем е дали иска да води дело”, отговори Рашков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.