В Плевенско има 404 избирателни комисии

Полицейското присъствие в плевенското село Буковлък е засилено - както в деня за размисъл, така и в деня на вота. В населеното място има три избирателни секции, разположени в местното училище. В цялата Плевенска област има 404 избирателни комисии, които са започнали спокойно работа. 

 

11 юли - село Буковлък е пусто и на изборите за парламент гласуват едва около 300 души от 3 000, които имат това право. Четири месеца по-късно хората отново са пред секциите. Ако до обяд селото спи и опашки няма, то следобед центъра на Буковлък гъмжи от хора и автомобили.

„Към 3 часа дойде вълна от хора, които бяха горе-долу един тип, почти всички неграмотни”, обясни доброволецът в секция в Буковлък Виктор Цолов.

Тема номер едно пред секциите е купуват ли се гласове в селото.

„Няма такива работи. Отивам с кауза, за да пусна гласа си”, обясни жител.

„Тези хора не купуват и не продават”, посочи кметът на селото Георги Божинов.

 

Два дни преди изборния ден обаче имаше мащабна акция по сигнал за търговия с гласове. Днес подобни сигнали не са получавани.

„Не сме застраховани, това е населено място, в което има доста сериозни противоречия вътре в обществото кой да води бащина дружина - някой представител на ромската общност ли, или някой представител на една друга голяма политическа партия”, посочи вътрешният министър Бойко Рашков.  

Полицаите обаче са на крак. И това явно притеснява жителите на Буковлък. Сигнали за нарушения при гласуването обаче няма. Въпреки това на няколко пъти през деня се стигна до напрежение.

„Имаше хора с ТЕЛК, които влизаха с придружител, който беше един и същи – той сяда с тях на машината, избира си една от партиите и взимаше листчетата и ги пускаше”, посочи доброволецът в секция Пеньо Пенев.

До 18:30 в Буковлък са гласували 20% от всички 3 000 души, имащи право на глас.

В Плевенска област около 25% са гласували за парламент и президент.  

В Кнежа, заради спиране на една от машините беше взето решение да се премине към гласуване с хартиена бюлетина. 

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.