Стигна ли се до напрежение и дълги опашки

                                                              София

Първите бусове пристигнаха пред „Арена Армеец” с час по-рано от неделята на първия тур.  На всеки час около 200 секции предадоха протоколите си - почти без грешки в тях.

„Разминаване има в броя на подписите в избирателния списък и в броя на потвърдените гласове от машинното гласуване. Има ли този път изядени, скъсани или прибрани разписки? – За наша радост – не!”, обясниха членове на комисиите.

Вотът "2 в 1" е бил тежък, признават от там. В София изборният маратон приключи около 1.30 след полунощ - като така беше подобрен рекордът от вота през юли. Рекорд отбелязаха и в други градове.

                                                            Бургас

Рекордно бързо РИК – Бургас е преброила протоколите от балотажа. В 1.05 часа са били обработени протоколите от всичките 761 секции. Регионът е най-големият в страната.

„Важното е, че всички секционни комисии бяха в 1 часа в техните домове. За нас това е успех, защото освен законността на изборите, ние следим всички те да прекарат комфортно своя работен ден, за да дадат най-доброто от изборите. Резултатът сочи много добра координация и организираност между  РИК, Община Бургас и Информационно обслужване. Отлична бе работата и на МВР”, обясни зам.-председателят на РИК – Бургас Михаил Хаджиянев.

Избирателната активност за Бургас е 35.40%, гласували са 125 498 души. Относно изгубените карти за машина за гласуване, Хаджиянев обясни, че не са били открити, но няма опасност, тъй като те можели да се използват само за една определена машина.

 

 

Пловдив

До напрежение се стигна при предаването на изборните книжа в една от палатите на Пловдивския панаир. Там за около час имаше струпване на хора и напрежение, опити за пререждане и блъсканица. Полицията бързо въдвори ред.

 

                                                                       Стара Загора

В Стара Загора въведоха нова организация - за да се избегне запушване на пешеходната улица, както стана миналата неделя. Въпреки това над 500 човека извиха дълга опашка до 2 през нощта. За да няма хаос и вътре, от районната комисия носиха "униформи" с народни шевици.

Хасково

В Хасково бяха разпънали военни палатки, ако евентуално се наложи членовете на СИК да чакат. До напрежение в града не се стигна. Малко след 1 часа и в Хасково приключи броенето на протоколите.

Благоевград

Няколко комисии часове наред чакаха да им приберат машините. Малко над 33% е избирателната активност и в Хасково. Там резултатите показват 71.35% за Румен Радев и 27,73% за Анастас Герджиков. Само една жалба е била подадена в неделя. Напрежение имаше само по границата с Турция, където протест блокира входа към България за няколко часа.

В най-малката община у нас – Треклено, повече от половината от населението е отишло до урните, което е дало активност от близо 60 на 100.

 

 

„Тук селата са почти обезлюдени, населението е малко и възрастно. Те по принцип си гласуват на всички избори. Гласуването си е събитие тук, то е щастие и радост. Около 25 души имаха право да гласуват, 21 са действителните гласове”, сподели Денчо Спиров, който е председател на една от комисиите. Той е успял да предаде протоколите си в Кюстендил около 23 часа.

Славяново

В родното място на Румен Радев, където живеят неговите родители, новината за победата му беше посрещната с шампанско и музика.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.