Разказва тазгодишният носител на наградата „Питагор“

Учен от Медицинския университет в Пловдив е установил каква е връзката между стреса и имунитета.  В "Пулс" гостува тазгодишният носител на наградата „Питагор“ в категория млади учени - главен асистент д-р Мария Ивановска.

"Проучихме три групи - хора, практикуващи йога повече от 6 месеца, студенти под остър стрес по време на изпит и лекари, работещи в хронично стресираща среда. Изследвахме клетките на имунната система, както и други показатели. Установи се, че кортизола при остър стрес беше с най-високи показатели при студентите, докато адреналина беше характерен за лекарите. Потискането на имунната система и по-високата възприемчивост се установи при лекарите", разкри тя. 

Според нея при висок стрес се потиска имунитета. "Ние самите трябва да се адаптираме към обстановката, да намерим време за себе си, да спортуваме и да се храним здравословно. Когато сме в среда с много стресови фактори, е добре да се отдръпнем. Тренировки по 45 минути на ден може да помогне организма ни да пребори стреса". подчерта д-р Ивановска. И допълни, че практикуващите йога повече от 6 месеца имат балансирана имунна система.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.