Радев и Йотова участваха в тържественото отбелязване

Отбелязваме Деня на Европа. На тази дата преди 72 години е произнесена историческата декларация за обединение на държавите от Стария континент. В София се състоя тържествена церемония по издигане на знамето на Общността. Политиците у нас и в Европа отправиха послания за мир и единност.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

Денят на Европа е посветен на мира и обединението на държавите на Стария континент. Известен е още и като Деня на Шуман заради декларацията на френския министър от 1950 г. Тогава той произнася пламенна реч в Париж, като споделя своята визия за нов вид политическо сътрудничество. Така полага основите на предшественика на ЕС - Европейската общност за въглища и стомана.

Честванията започнаха от рано сутринта. Президентът Румен Радев поднесе венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин.

„Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към всички хиляди българи, взели участие в тази война, и към хилядите наши жертви, които допринесоха с живота си за обединена Европа, в която живеем днес“, подчерта държавният глава.  

 

Позицията на премиера дойде от социалните мрежи. Кирил Петков написа, че страните от Стария континент ще демонстрират своята сила и единство.

Радев прие и почетния караул на Националната гвардейска част. След това беше издигнато знамето на Европейския съюз пред Президентството под звуците на „Ода на радостта“.  

Чествания имаше и пред Триумфалната арка във Франция. Председателят на Европейския парламент отправи послание за мир.

„Не можем да си позволим да губим повече време. Начинът, по който ще отговорим на войната в Украйна, е тест за нашата решителност”, каза Роберта Мецола.  

В България Денят на Европа се отбелязва от 2005 година насам.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.