"Обстановката във временния бежански център се нормализира", подчерта тя

„Обстановката е малко по-спокойна на фона на срядата, която беше труден ден за всички настанени хора. Смесицата от притеснението и докато всички 563 новонастанени се ориентират. Тези контейнерни помещения – наистина са по една-две вечери. Подготвят се списъци за четири автобуса още от вечерта, с които хората ще бъдат извозвани към бази в страната. Смятаме днес нещата да минат по-спокойно и да няма струпване по автобусите”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева, която е във временния бежански център в Елхово. Тази сутрин бяха раздадени закуски от местна пекарна. 

По думите ѝ от буферната зона в Елхово трябва да бъдат изведени 200 души. От Сарафово също ще бъдат транспортирани към места за настаняване в страната. „Места има, но се напасва настаняването спрямо профила на нуждаещите се”, подчерта тя.

 

 

Според нея днес не е имало струпване за храна, тъй като хората вече са знаели на кой какво се полага. "В 8:30 ч. от Пловдив са тръгнали 4 автобуса. Днес мислим да извозим всички. Имаме и трима със собствен автомобил. На хората, дошли с влак от Варна, е направена регистрация - те са 54 човека. От предната вечер имаше 167 човека. Снощи се оформиха списъци по уязвимост и като групи за автобусите. Финализира се списък за още 2 автобуса, защото част от хората имат доста багаж. Правим всичко възможно в ранния следобед хората да са тръгнали. В Пампорово и Боровец са базите, където ще бъдат извозени", обясни тя в "Твоят ден". Украински доброволци също помагат на организацията.

А за да не избегне отново хаос, от Агенцията за бежанците вече предвиждат следващите стъпки.

"От понеделник започваме на место проучване по групите за училище, за работа и за перспективите. Никой не бива да чака тези 3 месеца да изтекат и пак да се чака. Това е един от уроците, които научихме от тази криза и пак казвам - много е трудно да си подготвен за мащабите", заяви Тошева. 

По данни на агенцията за бежанците до 1 юни от влезлите в България над 300 000 украинци, у нас са останали малко повече от 80 000.

Повече гледайте във видеоматериалите.