Украйна говори за победа, Русия продължава инвазията

100 дни от началото на войната в Украйна. Повечето експерти смятат, че за съжаление, краят на конфликта не е близо. На 24 февруари Русия нахлу в Украйна, след като струпа над 150 000 войници на северната, източната и южната граници на страната.

След 100 дни война, руснаците окупираха почти цялата Херсонска област - единствения район, в който украинската войска практически не оказа съпротива. Както и Луганска област, която беше превзета със сражения. В същото време руснаците бяха принудени да се изтеглят от Киев, настъплението им срещу Одеса беше спряно, а наскоро отстъпиха и при Харков. Президентът на Украйна изчисли, че Русия е окупирала 20% от територията на страната. Това включва анексирания през 2014 г. полуостров Крим и част от Донбас.

Никой не може да каже с точност колко войници бяха убити във войната дотук. И двете страни не дават данни за своите жертви и цитират големи загуби на противника. Анализи на чуждестранни експерти казват, че 15 000 убити от всяка страна е реалистична оценка. Към това се прибавят два пъти повече ранени.

Никой не може да преброи и убитите цивилни заради хаотичната обстановка и боеве в десетки области. ООН може да потвърди смъртта на близо 5 000 мирни граждани, но самите преброяващи казват, че със сигурност убитите цивилни са в пъти повече.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.