С Еди Рама, който критикува страната ни от Брюксел, разговаря и Бойко Борисов

Министерството на външните ни работи и вицепремиерът Корнелия Нинова с остра реакция на изказване на албанския премиер Еди Рама от Брюксел. Оттам той посочи, че „е позорно държава членка на НАТО - в случая България, да държи като заложници две други страни членки на НАТО - Албания и Северна Македония във връзка с присъединяването им към Европейския съюз.

Първо позиция дойде от Външното ни министерство. Там се казва, че България винаги е била сред тези държави членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ.

„Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще”, гласи позицията.

Темата „Северна Македония” предизвика политически скандали (ОБЗОР)

От МВнР допълват: „Не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС”.

В позицията на Външното ни министерство се казва още: „На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател, заявяват от МВнР.

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова също критикува думите на Еди Рама „Изказването на премиера на Албания, че е позорно държава членка на НАТО да държи като заложници две други страни членки на НАТО - Албания  и Северна Македония, и че останалите 26 европейски държави са в плашеща импотентност, е обидно, неуважително и  неприемливо както за България, така и за държавите членки на ЕС”, написа тя във Facebook.

„Ние не сме позор. България има достойнство, защитава своя национален интерес и отстоява европейските ценности”, категорична е Нинова.  

Малко по-късно стана ясно, че и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е говорил с Рама. В своя публикация в Twitter албанският премиер написа, че е провел кратък телефонен разговор с Борисов, „за да решим приятелски и честно въпроса с българското малцинство в Албания”. „Истинските приятели не вредят един на друг, а си говорят истината и си подават ръка”, казва Рама.

And by the way let me remind you dear Bulgarian friends that it took a short phone call with @BoykoBorissov to settle friendly&honestly the issue of the Bulgarian minority in Albania!Real friends do not harm each other, but they speak truthfully to each other and they deliver!

— Edi Rama (@ediramaal) June 24, 2022

Албанският премиер продължи спора с българското МВнР с пост в Twitter, в който заявява, че имал проблем с България, която държала две натовски страни като заложници.

Oh! Bulgaria's Foreign Ministry has an issue with my way of speaking!Fair enough.I have an issue too with the way Bulgaria wants to solve biletaral issues by using the enlargement process as e vehicle of kidnapping two NATO countries! Easy friends:Lift the VETO or bear with me!

— Edi Rama (@ediramaal) June 24, 2022

​Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.