Премиерът чака позиция за РСМ от парламента, чуха се критики към София

Темата „Северна Македония” предизвика политически скандали, наравно с вота на недоверие. Премиерът Кирил Петков отправи остри критики към президента Румен Радев.

Заради политическата буря в страната премиерът отиде без решение или конкретно предложение на срещата за Западните Балкани. И потвърди - решение чака от парламента.

„Независимо какво ще се случи днес и кой какво ще иска от мен, аз ще държа на тази позиция”, категоричен е Петков.

Премиерът директно атакува президента Радев за позицията и коментарите му за ветото и позицията на България.

„Ако си президент на място - викаш КСНС, всички служби, всички партии, сядаме, обсъждаме, излизаме. Но не - пак било на правителството, било на премиера. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци”, обясни още Петков.

Министър-председателят обвини и опозицията в двуличие.

„Допреди две седмици всички викаха: „О, премиерът ще вземе сам решение на този съвет”. Дадох дума, че ще бъде в парламента, вчера вече започнаха да викат: „Ама защо в парламента?”. Или всичките сте едни страхливци, или сте едни крадци, които клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници - отидете на комисия и да се вземе правилното решение”, призова Петков.

Вътрешнополитическите спорове на България останаха извън интереса на останалите участници в срещата. От българската блокада на Северна Македония страда и Албания, чиято кандидатура е обвързана с тази на Скопие. Премиерът им не спести оценките си за нашата политика.

„Преди всичко, срамно е, че страна в НАТО, България, държи за заложници две други страни членки на НАТО – Албания и Северна Македония, и то в разгара на война в задния двор на Европа. А 26 други страни стоят мълчаливи в плашеща демонстрация на безсилие. Предпочитам да не очаквам добри новини днес, защото тук станахме свидетели на оптимизъм, в Европа настана нов ден, но не и в България”, отчете премиерът на Албания Еди Рама.

„Не мога да скрия разочарованието си - моето и на много други хора. Има все още надежда. Не знам какво може да направи българският парламент в следващите часове. Но нещата не вървят добре”, коментира зам.-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел.

Срещата за Западните Балкани беше само прелюдия към същинския съвет. Той има съвсем друга основна цел - официалното обявяване на Украйна за кандидат-член на Европейския съюз. Това се случва в рекордно кратки срокове, съвсем скоро след официалното подаване на кандидатурата от Киев. То е считано за знак към Украйна, че Европа стои зад страната в момент, в който се отбранява от инвазията на Русия.

Европейският съвет започва сериозна работа днес и утре как да се преодолеят цените на енергийните източници и дали да се постави таван на петролните доставки.  

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.