Напълно унищожена е реколтата от пшеница, картофи и рози в село Баня

Силни бури удариха централните и южни части на страната този следобед. Градушки, съпроводени с пороен дъжд, паднаха над села в Чирпанско, Старозагорско и община Твърдица. Те затрудниха движението на автомобили по "Тракия" в района на Стара Загора и Пловдив. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За 12 области на Западна България бе обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури. Сигнал за обилна градушна изпрати и наш зрител в "Мояна новина". Улиците на Калояновец побеляха от ледените късове.

 

Силна градушка удари новозагорското село Баня. Късовете са с големината на яйца. Нанесени са изключително тежки поражения. Напълно унищожена е реколтата от пшеница, картофи и рози. 

Земеделецът Генчо Колев сподели, че загубите от 30-минутната градушка са големи. "Всичко стана в лед. 10-15 сантиметра покритие по ниви и трайни насаждения. Абсолютно всичко е унищожено", разкри той.

Мариан Колев пък смята, че противоградните ракети са били задействани, но не са помогнали и сега продукцията им е унищожена. В петък семейството ще започне да описва щетите, но това което виждат, е че препитанието им за годината е безвъзвратно загубено от градушката. 

От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения са върху овошки и насаждения, но информацията все още се обобщава, а обстановката остава динамична, съобщи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. 

За 4 часа, от 13:19 часа, са изстреляни над 600 ракети от структурите на Изпълнителна агенция "Борба с градушките", във връзка с развилите се мощни купесто-дъждовни облаци, придружени с градушка, в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен. Обработени са над 20 градоопасни клетки от Регионалните дирекции по градушките в Тъжа, Стара Загора, Поповица, Хасково и Сливен.

МОСВ издаде предупреждения за повишения и на някои от речните нива. Става дума за водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, във водосборите на реките северно от р. Камчия включително, в горните части от водосбора на р. Тунджа и горните и средните части от водосбора на р. Марица.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase