Украинците са прекрасни хора. Българите да гледат със светъл поглед и доверие към тях, призова той

Николай Иванов e българин, избягал от войната в Украйна. Бил е в листата на чакащите за осигурен транспорт, но решава да тръгне сам. Взема със себе си съпругата си, както и още една жена с дете. Така ги спасява от предстоящия ужас в украинската столица, където живеят.

Детето на украинката Богдан има рожден ден точно в деня на инвазията, а сега, шест месеца по-късно, се готви за първи клас и говори български. "Майката вече работи тук. Тя готви много вкусно и разпространява украинската кухня у нас. Моят живот се обвърза с украинците по ненарушим начин", заяви той.

Днес е националният празник на Украйна, а Николай се чуди как хората ще празнуват на фона на продължаващата трагедия. "Украинците са прекрасни хора. Българите да гледат със светъл поглед и доверие към тях. Около 70 души минаха през нас, на които помогнахме. Само един от тях беше по-стресиран, чудехме се как да му помогнем", спомня си Иванов. 

Българин, избягал от Киев, с разказ за страх, криза и преобърнати животи

Според него мнозина българи са се активирали и са помогнали. "Нашият офис е малко в планината, но от него се вее украинският флаг. Много хора забравят геополитическите схващания и подават ръка на нуждаещите се", посочи той.

Украинците у нас са в постоянен контакт с украинските си близки, а по думите му това до голяма степен не им позволява да се откъснат от ужаса, напротив, кара ги да съпреживяват болката на хората. Той определя разходката в Киев на втория ден от войната като нещо, което ще запомни завинаги. "Видяхме призрачен град със смели хора с обреченост, надвиснала над тях", разказа Николай.

"Трябваше да действаме много бързо, тръгнахме с метрото. До нас се возеше младо семейство с бебе, които се гледаха в очите и плачеха. На всяка метростанция виждахме нормални хора, които се криеха. В посолството нямаше как да ни окажат голямо съдействие, самите те бяха много уплашени. Две войничета, които трепереха от страх, ни изпратиха до метрото", разказа българинът.

Целия разговор вижте във видеото.