Официалното знаме на кралското семейство остава високо вдигнато в чест на крал Чарлз III

Още след като от Бъкингамският дворец разпространиха новината за смъртта на Елизабет Втора, българи и чужденци в София започнаха да поднасят цветя в памет на кралицата пред посолството у нас. Днес в рамките на два часа беше отворена и съболезнователна книга в Британската резиденция.

Флаговете пред сградата на британското посолство в София бяха свалени наполовина в знак на почит към паметта на кралица Елизабет II. Това се случи и с всички останали знамена на Обединеното кралство по света. Протоколът предвижда те да останат свалени до 8.00 ч. в утринта след погребението на кралицата. Единственото изключение е за официалния флаг на кралското семейство. Той остава високо вдигнат в чест на новия монарх – крал Чарлз III.

В ПАМЕТ НА ЕЛИЗАБЕТ II: Угасиха светлините на Айфеловата кула, "Eмпайър Стейт билдинг" светна в лилаво

Цвете за кралицата поднесоха и британски поданици. Следобед десетки се стекоха пред резиденцията на Обединеното кралство, за да напишат своето послание към кралското семейство в съболезнователна книга. Сред тях и дипломати и посланици.

Симеон Сакскобургготски, който е братовчед на Елизабет, изпрати съболезнования на Чарлз Трети. Българският патриарх Неофит също отправи съболезнователен адрес за кончината на Елизабет Втора. В него патриархът отбелязва, че със смъртта на кралицата светът губи изключителен държавник.

Радев: С кончината на Елизабет II Великобритания и светът губят забележителен държавник

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования на Негово величество Чарлз III, кралското семейство и народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия по повод кончината на Нейно Величество кралица Елизабет II. „С нейната кончина Великобритания и светът губят забележителен държавник, белязал с живота и делата си цяла епоха“, написа той в съболезнователното си писмо.

Симеон Сакскобургготски: Напълно съкрушен съм

Освен, че със смъртта на кралицата Великобритания изпраща цяла управленска епоха, в Обединеното кралство предстоят и много промени, като промяна на националния химн и подмяна на цялата парична система. Според експерти това ще отнеме години.

Пред посолството и резиденцията на Великобритания у нас беше изнесена и книга за съболезнования. На място дойдоха както дипломати, така и обикновени граждани за отдадат почит към кралицата. Книгата беше изложена от 15 до 17 часа днес.

След кончината на Елизабет Втора светът влиза в нова епоха, смята експертът по протокол Милена Хлебарова. А Великобритания ще претърпи сериозни промени. „Абревиатурата Елизабет Втора Роял ще бъде заменена с Чарлз Трети Роял и всичко, което е било написано с нейно име, ще бъде променено”, казва тя.

В следващите месеци на Острова трябва да се промени цялата парична система. Британските монети и банкноти носят лика на монарха, а портрети на Чарлз вече се подготвят. Полицаите ще имат нужда от нови униформи. Служителите на реда ще се нуждаят от нови значки на шлемовете си, където в момента стоят инициалите на Елизабет Втора. „Химнът беше "Нейно кралско Величество, сега ще трябва да бъде "Негово кралско величество". Трябва да се променят дори чорапите на гвардейците. Почина кралицата, да живее новият крал - това е”, допълва експертът по протокол. Паспортите и печатите също ще бъдат актуализирани, дори пощенските кутии трябва да се обновят, а всичко това ще коства сериозен разход от хазната на Обединеното кралство.

КАКВО СЛЕДВА СЛЕД СМЪРТТА НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА ЧЕТЕТЕ ТУК