62% от населението са помогнали на някого, когото не познават

Според психолози хората са станали по-щедри по време на COVID пандемията.

„Такива кризи - големи, глобални, разтърсват народа и нашата емпатия, усещане за състрадание, да влезем в обувките на другия, ни насочват към това да си помагаме взаимно”, коментира психологът Михаела Ангелова.

Колегите й напомнят, че в основата на щедростта стои елементът намерение. Оттам идват и очакванията, когато сме дали, да получим същото.

„Ако ние тръгваме с намерението, че ще дадем, но ще сме в очакване да ни го върнат. Единият вариант е да си кажем какви са ни очакванията. А другото е, ако имаме такива съпротиви вътрешни, това вече не е щедрост”, допълва Ангелова.

И още. Специалистите в областта съветват в момента, в който получим порив да направим добро, да го направим, без да търсим отговор на въпроса "Защо го правя?".

„Във всички нас има една основна потребност - да знаем, че можем да бъдем важни и полезни в живота на някой друг. Когато някой ни помоли за нещо и когато аз мога да откликна, означава, че аз мога да бъда полезен, което автоматично ни приобщава към дадена група, общност”, коментира още психоложката.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook