Темата коментират енергийните експерти Виктор Минчев и Явор Куюмджиев

Депутатите отложиха излизането на свободния пазар на ток на битовите потребители с една година. А енергетици и миньори от въглищните региони в страната излязоха на протест с призив експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията.

Виктор Минчев от „Свободен енергиен пазар“ припомни, че Томислав Дончев е изготвил първия ПВУ, а впоследствие той е бил преработен от Атанас Пеканов. "Няма предвидимост, защото няма и поемане на отговорност. Основният проблем е, че териториалните планове няма да се финансират, защото парите от Европа няма да дойдат. Пиковите централи могат да оберат липсата на достатъчно производство. Тези в Маришкия басейн не трябва да бъдат затворени, няма икономически смисъл. Управлението им трябва да бъде реформирано и оптимизирано", отбеляза той.

Либерализацията на пазара на тока се отлага за 1 юли 2025

Енергийният експерт Явор Куюмджиев от своя страна смята, че трябва да се приеме икономически изгоден модел за работа на централите. "Единственият начин е да бъдат спонсорирани от държавата. Нов фонд може да гарантира приходи на държавната централа, за да стои като стожер и да подкрепя енергийната система. Нужен е и плавен преход, вечерно време трябва да се оставят мощности, дори да работят на загуба. Отлагането на либерализацията печели време, в което цените ще останат по-ниски", посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.