Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Либерализацията на пазара на тока се отлага за 1 юли 2025 година. Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".

С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да определя квоти на държавните електроцентрали за ток, произвеждан за регулирания пазар. НЕК запазва статута си на обществен доставчик за бита до 1 юли 2025 година - на цени, определени от регулатора.

Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане е, че страната ни няма готовност и това ще натовари драстично потребителите.

Опасенията на ПП-ДБ са, че отлагането може да доведе до загуба на средства по Плана за възстановяване и устойчивост. А от БСП предложиха отсрочка не с една, а с три години.  

Депутатите гласуват на второ четене промените в Закона за енергетиката

Предложенията за реформи в енергетиката дойдоха от БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Мотивите на вносителите - системата не е готова за свободния пазар, а потребителите ще бъдат натоварени.

„Смятам, че аргументацията, с която са направени измененията в Закона за енергетиката - че трябва да получим парите за ПВУ, не дават основание за това да се приемат неща, които не са ни задължителни”, заяви Павела Митова от ИТН.

Единствените, които казаха „не” на отлагането на либерацията бяха ПП-ДБ.

„ПВУ-то като не ви харесва, да не се усвояват пари. Вие хем искате вълкът сит, хем овцата цяла. Не мисля, че ЕК ще остане безучастна в това, което ще направите днес”, заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

След кратка почивка и среща с протестиращите миньори дойде ново предложение. От БСП настояха - свободен пазар на тока едва след три години.

„Всички знаете, че системата не е готова за тази либерализация. Това са ни заявявали ЕРП-тата и КЕВР на срещи. Също така смятат, че срокът, който сме предложили, не е достатъчен за подготовка на системата”, заяви Корнелия Нинова.

А идеята отново срещна несъгласието на ПП.

„Аз не виждам тази подготовка под каква форма ще се извърши до тези дати, които предлагате. Ние сме в подготовка за либерализация от 2019-та година”, заяви Рибарски.

„Колеги, 5 години не е направено нищо. Как смятате, че за една година ще стане?”, попита Корнелия Нинова.

„Не е нормално най-енергийно бедния и уязвимия народ в ЕС просто да го хвърлим на свободния пазар и каквото стане с него - такова. За тези 10 месеца управление на „сглобката” можеше поне една симулация да бъде направена”, заяви Йордан Тодоров от „Възраждане”.

В крайна сметка без гласовете на ПП-ДБ депутатите решиха - на свободния пазар ще се излиза от лятото на 2025 г., когато НЕК и КЕВР вече няма да могат да определят административно цената на пазара на тока.

Успоредно с това, депутатите решиха държавата да отпуска по 250 милиона лева на мини „Марица-Изток”. Помощта е за техническа рекултивация в Маришкия басейн за период от 4 години - до 2028 година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase