Тя бе отличена от БЛС за лекар на 2022 година

Родителите да не плашат децата си с „чичо доктор”, призова в предаването „Пулс” на NOVA NEWS проф. Димитричка Близнакова – нефролог от Варна.

Малкото дете няма как да каже какво чувства, то ще се разплаче. Когато родителите са безсилни, те заплашват децата си с „бялата престилка” и у детето има изграден страх. Когато работим с деца, ние общуваме с тях, а от там нататък започва другото предизвикателство – атаката е сериозна. Всичко е въпрос на търпение, желание, умение, изслушване, за да постигнем нашата цел – здравето на детето”.

През т.г. проф. Димитричка Близнакова е отличена от БЛС за лекар на годината в категория за дългогодишна дейност и детската нефрология.

Тя разказа един от последните й случаи преди 8 месеца. „Тогава пристигна момченце на 2,2 г., беше пило медикаменти от нетрадиционна медицина. То бе отключило остра бъбречна увреда, достигна до диализа, след три хемодиализи детето бе спасено. Тогава видях радостта в очите на родителите”, разказа проф. Близнакова.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.