Ангелов очаква през настоящата 2023 г. постоянно да намалява инфлацията

„Продължаваме промяната” постепенно заема функцията на левицата в страната. Това много ще промени държавата, защото е друг вид левица. За десните – за „Демократична България”, е ключово важна „битката за София”. Те имат реален шанс да спечелят тази битка, това не им се е случвало от 2006 г. – от времената на Бойко Борисов. Без ПП не могат, те няма да се скарат”.

Това каза в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS социологът Андрей Райчев.

„Не ми се вярва до кметските избори да има редовно правителство, много се надявам да стане, но не ми се вярва”, допълни Райчев.

Другият гост в студиото – икономистът Георги Ангелов заяви: „Винаги съм си представял, че политиците искат да управляват. Проблемът е, че сега излиза, че никой не иска да управлява”.

Двамата обсъждаха по-добра или още по-лоша година ни предстои в икономически и в политически план.

Андрей Райчев даде пример с това, което на него не му е ясно – „Германия изнася малко повече от трилион евра продукция. Целият руски газ е 50 млрд. евро. Може ли 50 млрд. евро да създадат сериозен проблем на 1 трилион? Защо тази газова криза толкова силно влияе? Дали се опитват да докажат, че Путин причинява това, което ние си причинихме чрез COVID-19 пандемията”, запита Райчев.

Според Георги Ангелов основният проблем не е в парите. „Не е въпросът в парите, въпросът е в доставката на газ – без него не може да работят химическите заводи, отоплението, парното. Едно летище строиха в Берлин за 20 г. Сега за 6 м. построиха първия терминал за втечнен газ, в деня, в който го построиха, се срина цената на газа”, каза Ангелов.

В отговор Райчев заяви: „България е много богата в момента – 10 000 долара на калпак (ни е Брутния вътрешен продукт), но минахме в режим на заем. Повишихме стандарта толкова, че България не може да съответства. Прекалено много повишихме пенсиите, заплатите. Който вземе властта, трябва да знае, че през цялото време ще бъде в дефицит на пари”.

„Проблемът е в народа, хората са тежко разслоени. Едните са за ГЕРБ, другите – за ПП и те не могат да се понасят… Вторият аспект е в посланието – първата задача е: „няма да се договаряш с никого”, втората – „договорете се нещо”. Ние сме го живели в епохата на СДС и БСП. Желю Желев беше склонен на коалиция и поемаше върху себе си негативи”, обясни липсата на коалиционна решителност Райчев.

Ангелов очаква през настоящата 2023 г. постоянно да намалява инфлацията.

За Райчев големият въпрос е излизат ли хората на улицата. „Нашите политици сериозно се заемат да променят себе си от заплахата на улицата. Политиката ще стагнира и това съотношение ще се запази”, допълни Андрей Райчев.

Още от предаването вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook