Това обяви говорителят на главния прокурор за спецакцията в София

Мащабна специализирана акция срещу известна българска банка за криптовалута. През платформата Nexo, която е свързана с бивш депутат, са минали като оборот 94 милиарда долара, твърди прокуратурата. В последните месеци криптобанката е имала проблеми в САЩ заради работа без лиценз. За един от големите клиенти на криптобанката у нас пък има данни, че е финансирал терористични актове.

В хода на акцията в София над 300 прокурори и спецполицаи проверяват дали има данни за пране на пари и за данъчни престъпления. Претърсени са повече от 15 адреса, свързани с криптобанката. Платформата търгува с криптовалута на борсите във Великобритания, Швейцария, САЩ и офшорни дестинации. 

Спецакция в София, проверяват офиси на фирма, търгуваща с криптовалута

“Разследва се дейност на организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами”, посочи говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. 

Схемата, по която действала фирмата, е да примамва чужди граждани да инвестират в биткойни срещу много високи лихви.

“За последните пет години като оборот през платформата са преминали над 94 милиарда долара. Установено е също, че клиент на платформата е финансирал терористични актове”, каза още Милева. 

“Установили сме над 3,6 милиона транзакции от и за криптоборсата Nexo”, обяви Светослав Василев от отдел “Киберпрестъпност” в МВР.

Съосновател и управляващ партньор на Nexo е бившият депутат в Реформаторския блок Антони Тренчев. През целия ден телефонът му остана изключен.

Сред разследваните са още директорът на Nexo Коста Кънчев и финансовият директор Калин Методиев. 

Продължава установяването и на още лица, някои от които са в България. 

От Nexo публикуваха няколко съобщения в Twitter, без да уточняват пред последователите си, че срещу тях тече акция на службите.  

“Някои регулатори наскоро възприеха политиката "Първо ритай, после питай". В корумпираните държави това граничи с рекет, но и това ще мине”, написаха от компанията в профила си. А малко по-рано през деня настояха, че стриктно спазват полиитките си срещу прането на пари. “През годините сме отказвали много сделки, защото не правим компромиси по отношение на строгата си политика срещу прането на пари и познаването на клиентите ни”, написаха те.

Хората, които работят в един от претърсваните днес офиси на Nexo, запазиха мълчание. 

Платформата е със забрана да търгува в няколко държави, включително САЩ. Според службите у нас тази забраната не е спазена.