Анализ на Калин Савов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", и Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията

Нямаше големи сътресения на изборите. Хората в комисиите бележат страхотно деградиране, някои не могат да пишат и да четат. Не можете да накарате 15 часа да накарате образован човек да стои там. Трябва да се вложат повече пари. Корпоративният вот винаги е бил ключов. Сега обаче беше по-малък от миналите избори. Това каза Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията за "Твоят ден".

Опашки и припаднали хора: Защо се стигна до напрежение при предаването на протоколите?

Според Калин Савов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", най-сериозният проблем е бил организационният - по броенето и предаването на протоколите. "Опасенията ни се сбъднаха - СИК имаха много големи трудности при броенето на бюлетините и попълването на протоколите от 18 страници. Предаването в РИК беше изключително затруднено. Трудно може да се организира бързо предаване. Едни преброителни центрове биха се явили междинно звено, където да се предадат урните, а там специално обучени хора извършват преброяване в присъствието на журналисти. Така се получава отчетност и се намалява натоварването в СИК", смята той.

Савов счита, че Изборният кодекс е приет и писан от хора, които никога не са участвали в провеждане на избори. "Процентът на общо неработещите машини не е толкова голям - около 3. Те се използват по несвойствен начин - като принтери. Хартията е с друг грамаж и гланцирана. Използват се не по предназначение, нормално е да дават грешки. Аз не виждам смисъл от употребата им, информацията в тях няма значение при отчитането на гласовете. Гражданите подават анонимни сигнали за нередности, а това е проблем", заяви експертът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.