Как може да бъде улеснен процесът?

„Много от секционните избирателни комисии не бяха разбрали, че преференциите от хартиените бюлетини и от машинните трябва да се вписват в отделни таблици. Имаше такива, които ги бяха вписали общо”, каза в студиото на „Здравей, България” Полина Витанова, секретар на 23 РИК- София.

Съоснователят на О.Ч.И (Обединение за честни избори) Марио Русанов посочи, че тази година протоколите са били много сложни, но е възникнал и друг проблем. „В тези стотина секции, които сме наблюдавали, само 50% от членовете на СИК са били обучавани присъствено.

По думите му е имало и случаи, в които членове на Секционни избирателни комисии са се подписали в началото на изборния ден, след това си тръгвали и се връщали за попълването на протокола. Русанов допълни още, че са подали сигнали в полицията за купен вот в Пернишко. 

Полина Витанова заяви, че бюлетините и от хартиения, и от машинния вот, трябва да се вписват в един протокол, за да се улесни процесът.

Според съоснователят на О.Ч.И обаче дебелината на хартията, която се използва за машините, е проблем, тъй като именно заради това са излизали т.н „къси бележки” и многократно са били викани техници.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.