Вижте кои народни избраници влизат в следващия парламент

Централната избирателна комисия обяви имената на новите 240 депутати, които влизат в 49-ото Народно събрание. Списъкът беше публикуван от Комисията близо седмица след предрочния вот.

В следващия парламент ще има представители на шест партии и коалиции - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ „Възраждане”, ДПС, БСП и ИТН. Списъка с новите депутати ВИЖТЕ ТУК.

Интригата на тези избори беше в 25-и избирателен район. Христо Петров спечели битката срещу Бойко Борисов и други партийни лидери.

След четири парламента, в които председателят на ГЕРБ отстъпваше мястото си на народен представител, този път той сяда на депутатската банка от изборен район - Пловдив и така освобождава място на Петър Николов за София.

ФИНАЛНИ ДАННИ ОТ ЦИК: По колко депутати ще имат партиите в парламента

На банките в пленарната зала ще седнат и всички лидери от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, макар да беше оспорвана надпреварата за преференции в листите им. Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов ще бъдат отново депутати. В Народното събрание се завръща и още един кадър на обединението - Лена Бориславова.

Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова също ще бъдат народни представители. От мястото си в парламента се отказа лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов. Той беше избран от Благоевград и Стара Загора.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва да издаде указ на коя дата ще бъде свикано 49-ото Народно събрание. Очаква се тържествената част да води най-възрастният депутат, който и в този парламент ще бъде Вежди Рашидов.

Разпределението на мандатите

ГЕРБ-СДС получава 69 мандата. Това е с пет места повече от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, която ще има общо 64 депутати. От „Възраждане” ще бъдат излъчени 37 народни представители. ДПС получава 36 мандата. Депутатите на БСП ще бъдат 23, а на „Има такъв народ” 11.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.