60% от гласувалите са избрали устройствата, сочи проучване

Измина точно седмица от предсрочните парламентарни избори. Машините не се оказаха виновни за малкото избиратели, които в последните две години отиват до секциите. Очакванията на партиите, които върнаха хартиеното гласуване, не се оправдаха и активността миналата неделя си остана почти такава, каквато беше и на предишните избори през октомври 2022 г.

Анализ, изготвен от неправителствената организация „Отворен парламент”, показва – 60% от гласувалите са избрали да го направят с машина срещу 40 на сто с хартия.

Пет пъти повече недействителни бюлетини спрямо вота миналата есен

С връщането на възможността да избираме дали с хартия, или машина да дадем гласа си, нараства и броят на недействителните гласове. През март 2017 г., когато за последно гласувахме само с хартия, невалидните гласове са били почти 170 000. След това, когато пак избирахме машина или хартия, невалидните бюлетини са наполовина. През юли 2021 г. в секциите с над 300 души вече се гласува само с машини и невалидните гласове намаляват значително. Запазват това ниво до миналия октомври.

На последния вот невалидните гласове скачат около пет пъти - до над 44 000. Най-много недействителни гласове има в Сливен – почти 6%. Най-малко са те в Смолян – 2,5 на сто.


Колко от привържениците на различните партии, влизащи в 49-ото Народно събрание, са избрали да гласуват с машина? Рекордьорите са от „Има такъв народ”. Сред избралите партията 80% са го направили с машина, следвани от коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България” и „Възраждане”.

Избирателите на БСП са се разпределили поравно. При тези на ГЕРБ превес имат избралите хартията. Привържениците на ДПС се разделят 40 към 60 в полза на хартиения вот.

Целия обзор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.