Вижте на какво се дължи това

Пет пъти повече недействителни бюлетини на изборите. 44 617 гласа са били невалидни.  За сравнение, на вота миналата есен са били 9042 в секциите с над 300 избиратели. Всички недействителни гласове са само при хартиените бюлетини.

След 4 вота на спад, броят на недействителните гласове отново започна да расте. Сега са 44 617. Това е все едно цялото население на градовe като Казанлък, Кърджали, Асеновград или Габрово да имат право да гласуват, но вотът им да не бъде зачетен. Като основна причина експертите посочват двата типа вот по избор – с хартия или машина. И това, че накрая резултатите от двата типа гласувания се сумират.

Големият брой на недействителните бюлетини се дължи на гласуването на хартия, обясняват експерти. Защото при машинен вот няма попълване на ръка на бюлетината. Така сгрешените гласове на 2 април водят до сравнения.

ФИНАЛНИ ДАННИ ОТ ЦИК: По колко депутати ще имат партиите в парламента

„Това е населението на един населен град или видях някъде, че някой се шегува, че това е разликата между първия и втория”, заяви Първан Симеонов, социолог.

В тези сгрешените 44 617 гласа Първан Симеонов вижда постоянното объркване на избирателя какви процедури трябва да извърши при гласуването. „Това се дължи на връщането на хартиената бюлетина. То е очевидно. С което не искам да кажа, че хартиената бюлетина е лоша, машинното гласуване е добро или обратното.  Това постоянно пипане на изборната процедура напред-назад ражда ей такива неща. И това, което трябва да се направи, е изборната процедура да оставим хората да я разберат и да се приучат към нея”, посочва социологът.

Все още оставаме далеч от абсолютния рекорд на местния вот през 2019 г., когато над 466 000 бюлетини се оказаха недействителни. Но отсега изборните наблюдатели се притесняват, че ако не се промени сумирането тази статистика може да бъде подобрена.

„Централната избирателна комисия отчете вота в последния възможен момент късно снощи и това се дължи именно на изключително сложните протоколи, в които секционните комисии трябваше да сумират резултата от хартиените бюлетини, както и от вота, подаден с машина, трябваше да преброяват както хартията, така и машината”, подчерта  Лилиан Никифорова, Институт за развитие на публичната среда.

На камерите видяхме, че има абсолютно разнородни интерпретации по места как да се сумират, какво да се записва. Това води до някакво изкривяване на резултатите и усложнения за хората”, посочи Стоил Цицелков, Обществен съвет към ЦИК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.