Засечените грешки на тези избори са над 14 700

Масови грешки и корекции на протоколите от изборите на втори април. Отчетените действителни гласове са с хиляда по-малко. Това обявиха пред NOVA представители на Централната избирателна комисия. Пет пъти повече в сравнение с есента са и невалидните бюлетини.

От Обществения съвет към ЦИК са извадили стотици протоколи с грешки и несъответствия. „Безобразията стигнаха до степен, в която днес няма жив човек в държавата, още по-малко в Централната избирателна комисия, който да каже колко хора са гласували миналата неделя”, заяви Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК. Причината - общият брой действителни гласове не отговаря на сбора между хартиения и машинния вот, както би следвало. „Ако съберете действителни с хартия и действителни с машина, излизат 1058 повече от общия брой, записан в решението на ЦИК”, алармира Стефан Манов. И ако тези грешки не биха променили крайния резултат, то не така стоят нещата с местните избори, които се очакват през октомври. Там, заради мажоритарния вот за кметове, малки разлики могат да окажат решаващо значение.

ИЗГУБЕНИ В ПРОТОКОЛИТЕ: Защо се стигна до хиляди грешки в изборните книжа и има ли изчезнали гласове?

Дадоха и пример с 24 училище в столичния квартал „Хаджи Димитър”. Там от 472 действителни гласа, нито един не излиза в индивидуалния резултат на всяка партия. „Огромен е проблемът, на много места е, изключително масов, така, както предвидихме, че ще бъде. Това е това, което са качили официално, как да знаем кое е водещото, кое е вярното? Проблемът е, че сега с видеонаблюдението и с по-големия обществен интерес, за което поздравявам обществото, тези неща излязоха наяве”, коментира Стоил Цицелков, който също е член на Обществения съвет към ЦИК.

„За мен това са най-лошо проведените избори по отношение на достоверността на гласуваното от избирателите откакто се помня”, коментира Анастас Гьоков от Сдружение „Демокрация и законност”. Един от случаите, които цитират от сдружението, е от секция във Варна, където гласове за част от партиите отиват в друга графа. „Не са изчезнали. Те са в графата „Не подкрепям никого”, което означава, че бюлетини е имало, избиратели е имало, те са се подписали и гласът им е отишъл в нищото”, заяви Цветелина Пенева.

Пет пъти повече недействителни бюлетини спрямо вота миналата есен

Засечените грешки на тези избори са над 14 700. За сравнение - на изборите на втори октомври 2022 г. са били едва 1170. Тази статистика изнесе бившият говорител и настоящ член на ЦИК Цветозар Томов. „Причината очевидно е свързана с това, че смесеното гласуване в една избирателна секция създава проблеми, които Секционните избирателни комисии не са в състояние да решат”, смята той. Дори и тези грешки обаче не могат да доведат до изместване на мандати, увери Томов.

Призивът е за нова спешна промяна в Изборния кодекс преди местния вот. Подкрепи го и министърът на правосъдието Крум Зарков, който заяви, че проблемът не е в организацията на изборите. Решението, което предлагат експерти във вариант минимум, е бюлетините от машините да не се броят на ръка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.