При сблъсъци със сръбски демонстранти бяха ранени над 30 военни от мироопазващата мисия на НАТО

Засилено военно и полицейско присъствие в Косово след размириците от последните дни. При сблъсъци със сръбски демонстранти бяха ранени над 30 военни от мироопазващата мисия на НАТО. От Алианса обявиха, че изпращат още 700, които да подсилят контингента им от 4000 души. След размирния понеделник, в сряда – в северните косовски общини, нещата изглеждат спокойни. Според косоварката Йована момента на север е спокойно, хората живеят по обичайния начин, макар че магазините са затворени.

Спокойствието обаче може да се окаже привидно, смятат наблюдатели.

"Преобладаващото чувство сред местните е, че те нямат какво да губят и това е последната червена линия", допълва тя.

От своя страна Александър смята, че единственото решение е косовските специални сили да се изтеглят от сградите на общините в предимно населения със сърби север."Това ще направи началото на диалога възможно, защото ако продължим в същия дух – ескалацията е единственият възможен резултат", посочи той.

НАПРЕЖЕНИЕТО В КОСОВО: Сръбската армия е в най-висока степен на бойна готовност

Събитията от горещата точка на Балканите следят с интерес по целия свят. 

Според Урсула фон дер Лайен напрежението в Косово е тревожно. "Призовавам и двете страни да се въздържат от конфронтация и да вземат мерки, за да възстановят спокойствието", каза тя.

Коментар дойде и от Москва. "Следим отблизо ситуацията в Косово. Подкрепяме Сърбия и сърбите безусловно. Считаме, че всички законови права и интереси на косовските сърби трябва да бъдат спазени", заяви Дмитрий Песков.

Френският президент Еманюел Макрон обвини властите в Прищина, че са провокирали ескалацията. "Много ясно казахме на косовските власти, че правят грешка като продължават с изборите в този контекст, в който почти никой не отиде да гласува", заяви Макрон

През април, след бойкот от страна на сърбите, едва 4% отидоха до урните и избраха албански градоначалници в четири предимно сръбски общини.

"Ако сега наредя кметовете да напуснат постовете си, би било сякаш сам се ангажирам в създаването на подобен род паралелни структури, също както лидерите на косовските сърби. Ще бъде също толкова незаконно", подчерта Курти.

Реакция имаше и от съседите на Балканите. "Сръбската армия на границата с Косово има сила, равна на нула. Това е като мексиканската армия да се появи на границата със Съединените щати. С цялото ми уважение – аз обичам Мексико. Какво може да направи? Нищо! Това обслужва вътрешнополитически цели", смята Еди Рама.

Сръбският президент - Александър Вучич, приведе армията в пълна бойна готовност и нареди частите да се приближат до границата с Косово.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.