Затваря ли се така едно от пътните платна на ул. „Оборище”

Въпреки че летните отпуски започнаха и трафикът в столицата се разтовари, ремонтите все пак предизвикват локални тапи в пиковите часове. Вече втори ден тече пренареждането на жълтите павета пред парламента. Ще бъдат взети проби от земната основа, а след това паважът ще бъде пренареден. Като за целта от общината уверяват, че ще бъдат използвани нови материали и при фугирането, и при основата.

Наред с всичко това кофи за боклук в близост до храм-паметник „Александър Невски” предизвикаха коментари сред жителите на София за това дали така се затваря едно от пътните платна и пречат ли на трафика в централната градска част.

Новопоставените подземни кофи за боклук в отсечката между бул. „Васил Левски” и храм-паметник „Александър Невски” предизвикаха реакции сред столичани - свършва ли пътното платно в тях и там ли им е мястото. „Трябва да бъдат по-навътре, защото някой може да се блъсне там и ще го направи вероятно под въздействието на други притискащи фактори”, смята Виолетка Стоянова.

Жълтите павета - в ремонт: Булевардът около парламента е затворен (СНИМКИ)

От Столичната община обясниха, че кофите са разположени в най-дясната лента, която вече не е активна за движение. „Най- северната лентата е обособена като Синя зона за паркиране, самите кофи са изместили едно паркомясто”, заяви Ангел Джоргов, зам.-кметът на София.

Според експерти една лента в посока храма и две в обратната - няма да утежни трафика. „Предполагам, че тези паркоместата са направени, защото много често автобуси с туристи спират тук, лично аз смятам, че тук не е автогара и не им е мястото тук на тези автобуси да спират”, заяви пътният експерт Диана Русинова. „Идеята е в централната градска част движението постепенно да се ограничава. Ограничава се броят на паркоместата на дъгите около катедралите”, заяви Ангел Джоргов.

Продължава ремонтът на тротоарите в района, скоро храмът отново ще бъде осветен. Частично ще бъдат пренаредени и паветата, там където има пропадания. Междувременно тече и вторият опит за ремонт на емблематичната настилка пред парламента. „Предстои за няколко дни те да бъдат премахнати, подредени, сортирани. И след като се вземат проби на земната основа, да започне въпросното пренареждане в рамките на няколко дни. С помощта на тези калъпи, те ще бъдат сортирани така, че във всеки един ред да са сравнително еднакви по размер”, каза още Джоргов. Очаква се ремонтът да приключи през септември.