Дървените фигури са дело на датски артист

С буйната си коса от клонки и тяло от рециклирани дървени палети, гигантският трол на име Брон Идън свири на флейтата си на брега на Тихия окен, в залива Пюджет Саунд, щата Вашингтон. Той призовава с музиката си изчезващите косатки да се завърнат. Друг пък седи на своя трон, с корона на главата. Той символизира приказката за краля на птиците.

Тези и други дървени тролове са дело на датския артист Томас Дамбо, който работи с отпадъчни материали, съобщава Voice of America (VOA). Той разказва, че получава вдъхновението си от природата. Дамбо пътува със своя тим от пристанище на пристанище и вече е изработил 125 трола. В работата му помагат и местни доброволци.

Троловете са фантастични същества, които понякога могат да бъдат зловещи и заплашителни.Но не и тези на Дамбо. В случая те са като символ и послание за опазване на природата и грижа за земята.

Великият Ботеро: Колумбиецът с неповторим стил в изкуството (ВИДЕО+СНИМКИ)

Някои от троловете са направени заедно с хора от местните индиански племена. Джим Холидей е местен творец. Той споделя, че е искал да се включи в проекта, защото посланието на Томас е същото, като това, в което вярват местните индианци. "Нашият дом заслужава да бъде спасен, трябва да бъдем добри стопани на земята", казва Джим.

Симон Лий: Жената, която създаде изумителната рокля от рафия на Зендея (ВИДЕО+СНИМКИ)

За Дамбо светът е пълен със съкровища. Той предвижда изложбата на гигантските тролове да продължи три години. Авторът споделя, че много често героите му заживяват свой собствен живот, предават от Voice of America (VOA).