Папката прие предложеният за премиер Николай Денков

„Аз ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание няма подкрепа за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди десет месеца. Няма подкрепа и за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Това, което можем да кажем, е, че коалицията ГЕРБ и ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание. Правейки преглед на преговорния процес, нямаме съмнения, че той беше проведен проформа, с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори. Има достатъчно индикации”, заяви Денков.

Радев предупреди за възможна криза около служебния кабинет

Оттук нататък според Денков българските граждани ще трябва да решат накъде ще се продължи. „Единият вариант – да се върнем назад, където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се примиряват и подчиняват на него. А „постната пица” беше основният начин да обсъждаме доходите на българите. Или ще продължим с европейския път на развитие на България, в който доходите се увеличават, а бизнесът и хората могат да разчитат на защита и подкрепа от държавата”, допълни кандидатът за премиер с втория мандат.

Как се стигна до втория мандат

До завъртането на рулетката с мандатите се стигна след провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На извънредно заседание парламентът реши, че първият мандат на ГЕРБ-СДС е неуспешен. Това стана, след като номинираната за премиер Мария Габриел оттегли кандидатурата си. От ПП-ДБ отправиха покана за ново общо управление с кандидат за премиер на ГЕРБ, но отговорът беше категоричен и отрицателен. По-рано днес от ПП-ДБ обявиха, че ще върнат папката неизпълнена, защото нямат подкрепа за съставяне на правителство.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.