ПП-ДБ и президентът сблъскаха позиции за промените в Конституцията

Президентът Румен Радев предупреди, че е възможна криза заради новите правила за назначаване на служебни кабинети. След като връчи и получи обратно втория мандат от „Продължаваме Промяната – Демократична България”, той попита представителите на коалицията дали „осъзнават какви процеси вече се отприщиха в резултат от промените в Конституцията”.

„Тесният кръг от възможностите за избор на служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсманът. Тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия. И единствена в списъка, за която е ясно, че със сигурност можем да твърдим, че няма несъвместимост. Как така изведнъж госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката”, зададе въпрос Радев.

ПП-ДБ получи и веднага върна неизпълнен втория мандат

Президентът обясни, че е останал истински учуден, че от ПП-ДБ са останали безмълвни и не са реагирали при обсъждането на темата в парламента. „Според мен трябваше да има въпроси - Защо? Как? Какви мотиви? Как така изведнъж точно вчера? Имало ли е натиск? Защо не се инициира изслушване? И ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам. Но във всеки случай най-вероятно няма да бъде във ваша полза”, предупреди Радев.

ПП-ДБ обявиха пред държавния глава, че няма да участват в преговори за третия мандат. И помолиха президента да „спести 100 милиона” на българските граждани, като съчетае евровота с предсрочните парламентарни избори. „Моля да положите всякакви усилия, защото тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по много по-адекватен начин и за много по-добри цели. Знам, че това не е изцяло във вашите правомощия. Просто ви моля да положите тези усилия. Не стига, че държавата отива в хаос заради това, че ГЕРБ-СДС се изметнаха от своята дума и обещание, нека поне българският народ да не плаща 100 млн. допълнително”, настоя Кирил Петков.

Идва ли нов служебен кабинет и кои са вариантите за премиер?

Радев каза, че разбира притесненията на ПП-ДБ, но по думите му вече е късно за такава молба. „Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията, особено по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите вече стават много повече от отговорите. Аз ще направя всичко възможно, длъжен съм да го направя, процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Но вие, от своята страна, направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени - не само по отношение на избора на състава и на контрола върху служебния кабинет, но и върху определянето на времевите параметри за процеса на определение на следващите избори”, отговори президентът. И допълни: „Разбирам вашите притеснения, съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както беше досега”.

Петков изтъкна съдебната реформа като един от успехите, свързан с промените в Конституцията. „Ние знаем, че за 30 години старата конституция докара до това да имаме джуджета, нотариуси, елфи и всякакви приказни герои. Ние направихме една промяна, която си струваше. Нека да не вкарваме всичко в един куб”, поясни съпредседателят на ПП-ДБ.


А Радев отговори: „Аз нямам намерение да навлизам в гората на приказките с елфи и така нататък. Но аз не сезирах пред Конституционния съд правосъдната реформа. Но за другите изменения го сезирах с пълното осъзнато основание, че тези промени ще доведат до кризи. И едната криза вече чука на вратата.  И тя ще се разгърне в следващите седмици и месеци, повярвайте ми”, заключи президентът.

След срещата при президента Денков каза, че не виждам причина за конституционна криза. „Има ясни разпоредби в Конституцията, очаквам да се изпълнят. Предстои да се връчи трети мандат, президентът ще реши на кого. След като му бъде върнат, ще се престъпи към изпълнение на новите разпоредби в Конституцията”, е мнението му.  

„Не ви ли притеснява, че в институции, които трябва да са партийно независими, изведнъж се оказва, че има партийно зависими лица и то само от единия край на спектъра. Това се опитвахме да наложим като реформи. Да не стигаме до ситуация, в която независимите регулатори се оказват оцветени политически. Затова искахме да направим правителство, а другите отказаха да го продължим”, допълни премиерът в оставка.

„Работихме по управленска програма, голяма част е изпълнена. Ако има проблеми с изпълнението на процедурата, тогава ще коментираме. Несериозно е да се предпоставя, че ще има конституционна криза. Такава процедура има и в другите държави, там не е настъпила конституционна криза”, подчерта Денков.

Той е убеден, че изборите трябва да са 2 в 1, за да не се бавят и за да не се харчат повече пари. Оттук нататък зависело от процедурата - от мандатоносителя, който ще приеме третия мандат, както и от човека, който ще стане служебен премиер.

Припомняме, че Радев атакува пред Конституционния съд седем от текстовете в последните промени на Конституцията, които бяха обнародвани в края на декември. Сред тях е именно новият ред за конституиране на парламента и служебното правителство, двойното гражданство на министри и депутати, мнозинство от две трети за избор на регулатори. До този момент Конституционният съд не се е произнесъл по жалбата на държавния глава.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.