Лидерът на ГЕРБ се опасява, че председателят на НС и Димитър Главчев биха били свързвани пряко с партията

Решението на ИТН да върне папката  с мандата веднага на президента Румен Радев не изненада формациите в НС. Това, което ги интересува е как ще продължи конституционната процедура, предвид ограничените възможности, от които президентът може да посочи за служебен премиер. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президента Румен Радев да не посочва фигурите свързани с партия ГЕРБ – председателят на НС Росен Желязков и на сметната палата Димитър Главчев. Борисов разкри, че е опитал да обсъди подобен сценарии за структура на евентуален служебен кабинет с един от съпредседателите на ПП-ДБ – Асен Василев, още по време на преговорите, но не е получил отговор. 

Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков. Истински се надявам президентът да не посочи и Димитър Главчев. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

Радев: Веднага започвам разговори с потенциалните служебни премиери

„Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво”, коментира Борисов и помоли държавния глава да не ги избира за служебни премиери, ако е възможно.

„Когато ГЕРБ управлява, управлява лидерски, с цялата си мощ, в името и за благото на хората". Така Борисов отговори на въпроса защо не иска нито Желязков, нито Главчев да бъдат избрани за служебни премиери.

Попитан възможна ли е конституционна криза, Борисов отговори: „Има един говорител по темата и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той е искал, и той ми е благодарил".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase