Ето какво трябва да знаете за четирите наказателни дела

Ключово изслушване по делото на 45-ият американски президент ДоналдТръмп за намеса в изборите в щата Джорджия, САЩ. Тръмп е първият президент в историята на САЩ, срещу когото са повдигнати обвинения в престъпления, а с третата му кандидатура за президент през 2024 г. залогът е голям както за него, така и за страната.

Байдън и Тръмп печелят първичните избори в Луизиана

Ето какво трябва да знаете за четирите наказателни дела преди изслушването по делото в Джорджия:

Делото за пари, „давани под масата”: През март 2023 г. окръжният прокурор на Манхатън повдигна първото обвинение срещу Тръмп, свързано с „даване на пари под масата” на звезда от филми за възрастни през 2016 г. Прокурорите твърдят, че 45-ият американски президент е участвал в незаконен заговор за дискредитиране на изборите през 2016 г. Освен това посочват, че той е бил част от незаконен план за потулване на негативната информация по време на изборите, което е струвало 130 000 долара. Той не се е признал за виновен.

Класифицирани документи: През юни 2023 г. Доналд Тръмп е обвинен от Федералното жури в Маями, че е взел класифицирани документи, свързани с националната отбрана, от Белия дом, след като напуснал поста си. Милиардерът и неговият помощник Уолт Наута не се признават за виновни. На 27 юли специален съветник повдигна още три нови обвинения, включително едно допълнително за умишлено задържане на информация за националната отбрана.

Ще загуби ли Доналд Тръмп свои имоти и активи

Намеса в изборите: Третият обвинителен акт е резултат от разследването на специалния адвокат Джак Смит за предполагаемите усилия на Тръмп и екипа му да провалят изборите през 2020 г. В документа пише, че той и един съучастник "са се опитали да се възползват от насилието и хаоса в Капитолия, като са се обадили на законодателите, за да ги убедят да забавят сертифицирането" на изборите. В допълнение - друг съучастник е подтикнал тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да "наруши закона", за да забави победата на президента Джо Байдън. Доналд Тръмп не се признава за виновен и по четирите обвинения.

Отхвърлиха иск на Тръмп за прекратяване на делото за незаконно притежаване на секретни документи

Дело в окръг Фултън, щата Джорджия: На 14 август 2023 г. съдебно жури в Атланта повдигна обвинения на 45-ият американски президент и още 18 души, произтичащи от предполагаемите им усилия да отменят изборното поражение на Тръмп през 2020 г. Четирима души са се признали за виновни. Обвиненията, повдигнати в рамките на мащабно разследване, ръководено от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, обхващат някои от най-явните усилия на Тръмп и неговите съюзници да се намесят в президентските избори през 2020 г. Той не се признава за виновен. На 13 март 2024 г. съдия отхвърли шест от 41-те точки от обвинителния акт.