Двамата вече победиха основните си конкуренти

Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият държавен глава Доналд Тръмп спечелиха първичните избори в Луизиана в събота, като събраха още делегати, след като вече бяха спечелили партийните си номинации, предаде Асошиейтед прес.

Байдън се яви и на първичните избори на Демократическата партия в Мисури, чиито резултати се очаква да бъдат обявени едва през следващата седмица. 

Нито една от надпреварите не беше напрегната. Байдън и Тръмп вече победиха основните си конкуренти. Но първичните надпревари все още се следят внимателно от специалистите за избирателна активност и признаци на протестни гласове.

По отношение на Байдън някои либерали регистрират гнева си от войната на Израел срещу "Хамас" след нападението на войнстващата групировка на 7 октомври. Властите в Газа съобщават за повече от 30 000 души, две трети от които жени и деца, убити, откакто Израел започна офанзивата си. Протестното движение, започнато от арабските американски общности в Мичиган, се разпространи в няколко други щата.

Байдън и Тръмп отбелязват нови победи на първичните избори

Тръмп е доминираща фигура в своята партия и си осигури трета поредна номинация на републиканците. Но той се сблъсква с несъгласието на хора, които се притесняват от огромната правна опасност, пред която е изправен, или критикуват мандата му в Белия дом, който приключи малко след бунта на 6 януари, организиран от неговите поддръжници и подхранван от фалшивите му теории за изборни измами.

Първичните избори в събота бяха първото партийно ръководено от Демократическата партия на Мисури президентско състезание, откакто през август 2022 г. влезе в сила нов закон. Междувременно първичните избори в Луизиана се провеждат почти четири години , след като щатът беше първият, който отложи провеждането на първични избори заради пандемията от COVID-19.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пламен Йотински, БТА