Депутатите от Правната комисия в НС се събраха на извънредно заседание

Със 137 гласа "за" и 54 "против" парламентът прие на първо четене промени, позволяващи на потенциалните служебни премиери да излизат в неплатен отпуск от настоящите си работни места. Това ще се наложи на човека, когото президентът Радев избере да оглави следващия служебен кабинет. В закона ще бъде изрично записано, че те ще могат да съвместяват и допълнителна длъжност, например - премиер на държавата. 

Наложи се днес Правната комисия в парламента да се събере на извънредно заседание, за да реши възникнал проблем със служебните премиери. В специализираните закони за БНБ, Сметната палата и за омбудсмана до момента изрично беше записано, че титулярите и заместниците им не могат да заемат друга платена държавна длъжност.

15 минути в извънредна правна комисия - толкова време отне на депутатите да направят промени, които да позволят назначеният за служебен премиер да ползва неплатен годишен отпуск за времето, в което изпълнява тази длъжност. После да може да се върне на старата си позиция и да си продължи мандата. След експресната комисия в петък следобед, последва моментално първо четене в зала.

„Управителят и подуправителите на БНБ да имат възможност и за друга дейност, освен преподавателска или като членове на дружества, само когато са назначени за служебен министър-председател. Омбудсманът и заместникът да имат възможност да заемат платена длъжност, само когато са назначени за служебен министър-председател”,  заяви председателят на Правна комисия от ГЕРБ – СДС Анна Александрова.

В търсене на служебен премиер: И омбудсманът Диана Ковачева отказа поста

Така през преходните разпоредби на Закона на Българската народна банка бяха редактирани още няколко закона, които засягат работата на Сметната палата и омбудсмана. Промените бяха приети на първо четене с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които преди месеци заедно приеха Шестата поправка в Конституцията. Против бяха „Възраждане”, БСП и ИТН.

„Виждам един баща на новата Конституцията Христо Иванов на първия ред. Вие, който употребихте майката на правото да родите тази промяна в Конституцията, обяснете има ли проблем”, посочи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

От „Има такъв народ” предупредиха - колкото и закона да се променят днес, съвместяването на двете длъжности пак ще противоречи на Конституцията. „Все едно някой да го заболи корема и доктора да му отреже една ръка, един крак и едното ухо”, допълни Гроздан Караджов от ИТН.