Причината е в административни пречки

Изправна, но неизползваема медицинска техника събира прах в поликлиники в цялата страна. Десетки преносими рентгени, подсигурени с евросредства по време на пандемията, са доставени в поликлиниките преди няколко месеца, но законова наредба не позволява те да влязат в употреба.

Поликлиника във Варна получи чисто нова скъпоструваща апаратура по европроект. Става въпрос за преносим рентген, който би могъл да е в помощ на стотици пациенти. Апаратът е на стойност 260 000 лв.

Оказва се обаче, че заради административни пречки апаратурата не може да бъде използвана. Рентгенът не може да бъде и върнат и вече месеци наред стои в поликлиниката.

„На 29 декември 2023 г. получихме пратка от Министерството на здравеопазването. Едно от доставените неща беше този преносим рентгенов апарат”, заяви Доц. Галина Павлова, управител на ДКЦ V „Света Екатерина”. По думите й обаче нормативната уредба не позволява използването на преносим рентгенов апарат в специализираната извънболнична помощ.

Детската болница в София се нуждае от нов рентгенов апарат и от скенер

„Наредба 13 от 2016 г. е за осигуряване на радиационна защита при работа на рентгенови апарати за медицински цели. В нея, в член 20 е посочено, че тези апарати могат да се ползват единствено и само, когато пациентът е в състояние на невъзможност да бъде транспортиран до рентгена и по-точно е посочено неонатология, ортопедия или интензивни отделения”, обясни доц. Павлова.

В момента рентгенът е включен в електричеството, защото според инструкциите това трябвало да се направи веднага, след като им е доставен. Управителят на ДКЦ обаче се притеснява, че нямат и подходящо помещение да го съхраняват.

Доц. Павлова обясни, че не е поръчвала такъв апарат на Министерството на здравеопазването. Ходила е на място там, за да се срещне с отговорните лица, но не е успяла. Неофициално получила отговор, че наредбата ще бъде променена. Доц. Павлова заяви още, че има информация и за други поликлиники, които са получили такива рентгени. 

Повече гледайте във видеата.