Според брокер до края на 2024 г. може да има още 15% ръст

Последните данни на европейската статистика показват, че в края на миналата година България е била на второ място по ръст на цените. На този фон жилищата в еврозоната за същия период са отбелязали спад с малко над 1%. Един от градовете с най-скъпи имоти у нас е Варна. 

Цените на имотите определено правят впечатление на хората във Варна. Габриела Куцарова смята, че  са прекалено високи за нормалната работна заплата, която получава всеки работещ човек в града. "Много мои близки си търсят апартамент, но всички жилища, които купуват, са на лизинг или на кредит, не се знае дали ще могат да го изплатят някой ден" обясни тя.

Експерти: Има повишено търсене и скок в цените на имотите у нас

Радостина Николова споделя, че семейството ѝ в момента си търси имот, но за съжаление цените са много високи. Въпреки това в сравнение с миналата година се забелязва спад.

А според брокерите покачването на цените се дължи на все по-високото търсене. "Икономическите фактори са такива, че просто няма как да е по друг начин. Кредитите са все още невероятно ниски. Мисля, че всички фактори да има високо търсене са налице. Още повече, че тази несигурност икономическа и световна, кара хората търсят нещо сигурно, в което да си вложат парите. Имотите винаги са на първо място", заяви Ивайло Градев от Национално сдружение Недвижими имоти.

А от началото на годината имотите в морската столица продължават да поскъпват. "Офертните цени рядко кореспондират с реалните, но на база реализирани сделки - покачването е между 8 и 10 %", посочи той. И допълва, че е нормално във Варна цените да са високи, тъй като има много бизнеси и прираст на населението.

Над 4 млн. лв. са спестили софиянци, които са платили местните си данъци за 2024 г.

Като основни фактори, определящи избора на имот, брокерите посочват локацията, състоянието и разбира се - цената, която във Варна варира в широк диапазон.

"В идеалния център цените започват от 2000-2500 евро на квадрат - за хубавите имоти. Отивайки към не толкова централните райони, говорим за от порядъка на над 1500 евро. Крайните квартали вече са около 1000-1200. Все пак има много изключения. Зависи изцяло от имота, от сградата, типа строителство и т.н.", разясни Градев.

Но накъде се очаква да вървят цените на имотите оттук нататък? "Няма да паднат. Лично аз мисля, че ще продължат плавно, но с много бавни темпове да растат, и може би до края на годината ще имаме още поне 15% ръст", смята брокерът.