Еврокомисарят е на посещение в България

Щастлив съм, че заедно можем да отбележим присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това е изключително важна стъпка и за двете държави, за която работим неотменно, последователно и съвместно от самото си присъединяване към ЕС. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов, който прие в МВР свое румънски колега Мариан-Кътълин Предою и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

„Уважаема комисар Йохансон, благодаря ви за личната отдаденост на тази кауза. Благодаря за вашата оценка и доверие, както и за подкрепата на Европейската комисия за членството на България в Шенген. Благодаря и на вас, министър Предою”, заяви Стоянов.

Серджо Матарела: Очакваме скоро България в Шенген и по суша

„Като добри съседи и партньори, ние заедно преодоляваме трудности по пътя. Мисля, че България и Румъния са отличен пример за добросъседството. Българските и румънските граждани и бизнеси заслужават да се ползват от пълния обем права по свободното движение. От 31 март това е факт за въздушни и морски граници Съвместно продължаваме да работим за отпадане на контрола и по суша до края на тази календарна година. Мога да ви уверя, че Министерството на вътрешните работи ще продължи, както и до сега, да дава своя принос за гарантиране на високо ниво на сигурност на външните граници за които отговаря България”,каза още българският вътрешен министър. 

Йохансон сподели, че е в страната ни, за да отпразнуват „заслуженото и дългоочаквано” присъединяване на България и Румъния в Шенген. „Ние работихме за това заедно и затова моментът е чудесен”, подчерта еврокомисарят. И добави: „Не сме доволни. Очакваме пълното присъединяване на България и Румъния и в сухопътен Шенген”.

Еврокомисарят по вътрешните работи коментира приемането ни в Шенген

Еврокомисарят уточни, че преди два дни Комисията е приела годишния доклад за Шенген. За първи път са отправени препоръки към Съвета да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията по сухопътните граници. Темата се очаква да бъде обсъдена на Европейския съвет през юни.

„С министър Стоянов и с министър Предою обменихме мнения. Те разказаха за напредъка, постигнат от двете страни. И това е установено чрез различни мисии за оценка, установяване на факти и се установява, че България и Румъния са по-добре подготвени от други държави да приложат напълно правилата на Шенген”, подчерта Йохансон. Според нея външните граници на ЕС се охраняват много добре и отчете, че има добро сътрудничество на България и Румъния с трети страни, като пример беше даден с Турция. 

„Наскоро беше приет и Пактът за миграцията и убежището. По отношение на мерките, заложени в него, България и Румъния се справят по-добре от други държави членки, благодарение на своите усилия, които са внушителни. За Комисията, а и за мен лично, е изключително важно двете страни да станат пълноправни членове на Шенген и това да е следващото решение на Съвета”, заключи Йохансон.

Тя увери, че няма опасност страната ни да бъде залята от нелегални мигранти след приемането на България в Шенген и по суша.