Великобритания увеличава капацитета си за производство на газ

Природният газ остава актуален в цяла Европа и Великобритания не прави изключение. Правителството в Лондон взе решение да подкрепи изграждането на нови газови електроцентрали с цел да осигури енергийните доставки на страната при прехода ѝ към нулеви емисии.

Обединеното кралство ще се нуждае от непрекъснато производство на газ до 2030 г. като резервен вариант за гарантиране на енергийната сигурност и намаляване на разходите, се казва в изявление на Департамента за енергийна сигурност, позоваващо се на данни на Комитета по изменение на климата.

Депутатите задължиха енергийния министър да предоговори споразумението с „Боташ”

Лондон вече има план за увеличаване на приноса на газовите електроцентрали. В него се предвижда допълване на законодателството с изискване новите газови централи да бъдат изграждани в готовност за нулеви нетни емисии и да могат в бъдеще да преминат към нисковъглеродни алтернативи - улавяне на въглероден диоксид, производство на енергия от водород и др. Освен това, с въвеждането на други, още по-зелени технологии, газовите електроцентрали трябва да работят по-рядко. 

„Последните статистически данни показват, че вече сме изминали половината път - емисиите на парникови газове са с 50% по-ниски от тези през 1990 г. Но трябва да постигнем целите си за 2035 г. по устойчив начин, така че хората да не останат без енергия в някой облачен и безветрен ден. Няма да поемам рискове по отношение на енергийната ни сигурност. Ще вземам трудни решения, така че независимо от сценария, пред който сме изправени, винаги да можем да захранваме Великобритания с енергия от Великобритания”, каза премиерът Риши Сунак.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase