Темата предизвика политически сблъсъци

Договорът с турската газова компания „Боташ” предизвика още политически сблъсъци в парламента. След като докладът за дейността на временната комисия, разследваща споразумението изтече, депутатите се събраха на извънредно заседание, за да решат дали да задължат служебния енергиен министър Владимир Малинов да го предоговори.

Рано тази сутрин от БСП разпространиха доклада за дейността на временната комисия за „Боташ”. В него пише, че България плаща милиони за резервиран капацитет за природен газ, който няма как да бъде използван в цялост. Ако обаче договорът бъде разтрогнат едностранно от страна на България, неустойките са в размер на милиарди.

„Искаме поне веднъж в държавата да си реализира така нареченият регресивен иск към физически лица. Министри, премиери, всички, които са взимали такива решения и са си слагали подписите под такава вреда за България, освен наказателна, ако може да понесат и финансова отговорност”, настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП: Според доклада за "Боташ" България ще плати газ за 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

Докладът на комисията констатира още, че при одобряването на споразумението от страна на правителството на Гълъб Донев, е било представено, че договорът с „Боташ” е за резервиран капацитет на турските терминали за втечнен газ. Докато всъщност споразумението е за доставка на газ от Турция за България и то на завишени цени, твърдят депутатите.

„Имаше опасения за това, че тези данни могат да повлияят като веществени доказателства за това Европейската комисия да ни осъди допълнително от това, че губим милиони чрез самия договор с „Боташ”. Ние ще сезираме прокуратурата с оригиналния текст на доклада, независимо какви ще бъдат последствията”, посочи Павела Митова от ИТН.

На извънредно заседание депутатите се събраха да гласуват дали да задължат сегашния министър на енергетиката да предоговори споразумението. Оказа се обаче, че докладът не е внесен за гласуване от председателя на временната комисия Жечо Станков. От ПП-ДБ съзряха опит проблемът да се скрие.

„Даже се учудвам, когато колеги в залата казват да пратим този доклад на ДАНС. А ДАНС трябва да информира Народното събрание, не ние да изпращаме доклади на ДАНС. ДАНС трябваше да разплете тази история, не някаква парламентарна комисия”, подчерта Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

„Възраждане” и БСП дават договора с "Боташ" на българската и европейската прокуратура

От ГЕРБ обаче обясниха, че не са внесли доклада заради липсата на правно становище от Българския енергиен холдинг дали може да се разгласява публично търговската тайна. В крайна сметка обаче докладът беше внесен.

„В такива договори обикновено има клаузи за конфиденциалност, които трябва да се спазват в максимална степен. Когато имаш договор за милиарди, трябва да си много внимателен във всяка една крачка. Истерията е за да навредят отново на „Булгаргаз”. От печелившо дружество те го направиха най-губещото”, коментира Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Въпреки взаимните обвинения, депутатите решиха да задължат енергийния министър Владимир Малинов да предоговори споразумението. Като шеф на „Булгартрансгаз” той е един от хората, разписали договора. А докладът от дейността на комисията беше изпратен към прокуратурата. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase