Вижте коя е тя

Навършват се 148 години от Априлското въстание. По този повод екип на NOVA е подготвил специална среща с жена, която на 36 години разбира, че е пра-пра племенница на Тодор Каблешков.

Век и половина назад, в къщата на Каблешков в Копривщица по скърцащия под на славната история, Петя Колева открива каква кръв тече във вените ѝ. „Тодор Каблешков се пада мой пра пра пра чичо”, разказва тя.

Здравчо Здравчев, наследник на велики българи: Липсва единение на народа ни

Роднинската връзка е от страна на баща ѝ, Колева разбира за това чак на 36 г. „Разбрах преди половин година. Аз съм знаела винаги, че имам нещо, но едно 15-годишно момиче тогава не се е замисляло за детайлите. Аз съм дете на разведени родители, не съм живяла с историите за Каблешковия род. Но вече на тази зряла възраст реших да потърся корените и разбрах, че връзката ми е доста по-тясна от тази, която аз предполагах”, посочва наследникът на Тодор Каблешков.

Джон Бризби - правнукът на първия министър-председател на Княжество България след Освобождението

Тя пристига със семейството си преди половин година в къщата и докато разглежда родовата книга в музея на Тодор Каблешков всъщност вижда името на баща си. „Точно така, видях имената на роднините ми назад. Треперех. Емоцията беше уникално силна, особено за човек, на който клончето му е било орязано, без да знае детайлите. Да разбереш, че си свързан с такъв българин. С дни не можах да се отърва от тази емоция”, посочва Колева.

Тази емоция не ѝ дава мир и тръгва да попълва пукнатините в собствената си родова памет. Праплеменницата на Каблешков е уеб дизайнер и решава да направи сайт посветен на революционера.

„Мисля, че много хора, ако се зачетат в историята ще се гмурнат с мен. Тя е завладяваща, впечатляваща. Има филм за Каблешков и хората, които са го правили споделят, че не е нужно нищо да се доизмисля като по-интересна история. Тя е достатъчно впечатляваща и завлядяваща хората”, обяснява Колева.

Сайтът е наречен на 11-годишната ѝ дъщеря Зара и всички поколения след нея, за да помнят и да не бъдат „дърво без корени”. „Ние нали трябва с нещо да ги възпитаваме. В крайна сметка това, което са правили хората на времето, за да я има тази България трябва ли да се забрави след 10 поколения?”, допълва тя.

Българка е най-добрият комедиен продуцент в Чикаго „Няма човек, който да се ангажира с това да продължава да прави неща, с които да се помни делото. Разбира се, всички празнуваме годишнината от Априлското въстание, но е важно да се говори, важно е информацията да бъде доставена по съвременния начин. Аз винаги съм усещала нещо малко, което ме е вълнувало повече, когато съм чела за тези събития. Но съм го отдавала на по-засилената ми женска емоция. А сега наистина бушува, вълнува, всяка една нова история в мен ме кара още повече да разказвам на хората”, посочва наследникът на Тодор Каблешков.

„По никакъв начин не искам да бъда запомнена. Моят принос е минимален чисто любителски и с истинско желание. Но по никакъв начин не мога да бъда обвързана с такива имена, които са светила на България, даже ми е леко неудобно”, казва тя.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase