73-годишната Данка признава, че за празниците ще си позволи повече неща за трапезата

Сто лева великденска добавка за пенсионерите получиха всички, на които пенсията им не надхвърля 526 лева. След дълги дебати в парламента се оказа, че еднократната сума ще получат само най- бедните възрастни хора у нас. Какво ще могат да си купят за Великден с помощта и ще им стигнат ли парите? Дни преди празника репортер на NOVA отиде на пазар заедно със 73-годишната баба Данка, за да проверят какво може да си купи един пенсионер с великденската добавка. 

Всеки пети българин – под прага на бедност през 2023 г.

„Ще си купя яйца, зелена салата, краставици, домати, агнешко месо. Продукти за баница и готов козунак”, казва Данка Митова. Според нея цената от 0,50 лева за един брой яйце, е прекалено висока.

АЗП: Няма основания за поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунаците

„Много е скъпо, седем лева за три домата. Но понеже е Великден ще си го позволя. Не ми стига пенсията. Тези добавки от 100 лева не са достатъчно, но съм доволна, че ги дадоха. Трябваше да отпуснат добавки на всички, а не да разделят хората на беден и богат, пенсионер или не”, добавя Данка.

За яйца, зеленчуци за салата, готов козунак и продукти за баница, цената е 51,40 лева. Заедно с агнешкото, което е 30 лева за килограм – добавката от 100 лева, която е получила баба Данка, бива изхарчена.