Колко струват великденските продукти

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден. През тази година не наблюдаваме повишение в цените на горива и електричество, които се отразяват на производството и търговията. Това е становището на Асоциацията за защита на потребителите.

"Конкуренцията е достатъчно голяма и едва ли могат да се очакват драстични скокове в цените“, заяви председателят на сдружението Пейо Майорски. Според него единствено може да има спекулации от страна на търговците и веригите. Именно такива сигнали постъпват в АЗП.

Проверки преди Великден: Екип на NOVA присъства на инспекция от БАБХ в Сливен

Средната цена на агнешкото месо е около 28 лв. за килограм, посочват от неправителствената организация. Плешката излиза с около 20 на сто по-евтина. Цените са с около 5% по-високи в сравнение с миналата година. Зелената салата струва средно около 70 ст. за брой, връзка репички и пресен лук – 80 ст. Яйцата са около 60 ст. за брой, като ако вземете 30 броя излизат по-евтино – около 40 ст. за брой. Разнообразните видове козунаци се предлагат на различни цени. Започват от 4.80 лв. и стигат до 10 лв, допълват от АЗП.

Български фермери и търговци вече алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20 на по-ниски от тези на пазара, каза още Майорски. Той призова БАБХ да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

Отчита се спад в цените на свинското месо в Русе

От Асоциацията съветват потребителите да търсят задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското е със син печат, а вносното - с червен, а хората не трябва в никакъв случай да купуват месо и яйца без печати, обясни Майорски.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase