Какво е качеството на месото?

Дни преди Великден - какво е качеството на храната, която ще купим за празниците? От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха съвместни проверки с полицията в различни магазини. Екипът ни присъства на една от тях в обект в Сливен.

такава

Отчита се спад в цените на свинското месо в Русе

„Обръщаме внимание на страната на произход, срока на годност, здравна маркировка – печат с овална форма със син цвят, което означава, че продуктът е от България. Ако цветът е червен, то месото е произведено в друга държава. Самият продукт трябва да бъде от светлорозов до светлочервен”, обясни в ефира на „Здравей, България” д-р Арнаудова от БАБХ. 

При агнешкото на първо място се следи за здравна маркировка. „Това е печат с овална форма , със син цвят е в случая, което показва, че страната на произход е България. Може да е с червен цвят, което показва, че страната на произход не е български”, каза Сашка Арнаудова. 

Инспектор Веселин Василев от Икономическа полиция каза, че при установяване на стоки без произход, ще бъдат взети и съответните мерки за изтегляне на тези стоки и тяхното унищожаване.

„Подготвени сме, знаем, че контролът е завишен. Често се правят проверки, засега нямаме нарушения”, твърди собственикът на магазина.  

Повече гледайте във видеата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase